Belföld

Kásler lemondását követeli a PDSZ, amiért nem lesz új alaptanterv

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megdöbbenve értesült Gulyás Gergely bejelentéséről, hogy mégsem lesz új Nemzeti Alaptanterv. Mint közleményükben írják, a 2012 óta hatályos, korszerűtlen NAT mielőbb kivezetéséről szakmai konszenzus van, a viták a változtatás mértékéről szóltak, és a Csépe Valéria nevéhez köthető dokumentum tett is lépéseket az életközelibb, korszerűbb tanterv kidolgozására. Annak ejtésével viszont a PDSZ valószínűsíti, hogy a készülő kerettantervek ismét a hatályos NAT-hoz fognak igazodni, ami további évekre jegeli a közoktatás tartalmi, szakmai megújulását.

A PDSZ a bejelentés módja ellen is tiltakozik, döbbenetesnek tartják, hogy a szakma csak a sajtóból értesült a döntésről, ezt arroganciának és cinizmusnak minősítik.

Mindezek alapján egyértelművé vált, hogy a jelenlegi oktatásirányítás teljességgel alkalmatlan, sem szakmai, sem érdekvédelmi kérdésekben nem tűnik kompetensnek, nem lehet vele együttműködni. Ezért időszerűnek látjuk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, államtitkára és a közoktatásért felelős államtitkár vonja le saját dilettantizmusából és tehetetlenségéből fakadó következtetéseket, és mondjanak le

– írta az érdekképviselet, amely önálló oktatási minisztérium felállítását sürgeti nemcsak az alaptanterv ügye miatt, hanem az elfogadhatatlan bérezés és a pedagógushiány miatt is.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik