Belföld

A bíróságnak kellett közbelépnie: nem lehet eladni a Vajna-örökség fontos részét

Két új tulajdonost engedett volna be a Vajna-örökség jelentős részét összefogó cégbe Andy Vajna özvegye, de a cégbíróság formai okokból elutasította az eladást – írta a G7. Bár a hagyaték-vagyonkezelő cég ügyvédje még próbálta meggyőzni a bíróságot, de nem járt sikerrel, így Vajna Tímea maradt a nem sokkal férje halála előtt alapított, közel 40 milliárd forintot érő AV Perfect Kft. egyetlen tulajdonosa.

Andy Vajna özvegye hivatalosan október eleje óta van döntési pozícióban a cégnél, ekkor derült ugyanis ki, hogy ő örököli a néhai filmmogul vagyonát. Bár – amint erről a HVG beszámolt – Vajna 2018. március 7-én végrendeletet írt, a dokumentum eredeti példánya  azonban eltűnt, így Vajna Tímeára szállt minden, beleértve az AV Perfect Kft-t is, ami a legmeghatározóbb vagyonelem.

A vállalat azért fontos, mert Andy Vajna tavaly év végén, néhány héttel a halála előtt a teljes cégbirodalmát átszervezte, és némileg leegyszerűsítve ebbe a társaságba pakolta bele minden céges érdekeltségét. Ezt akkor valamivel több mint 130 millió dollárra értékelték fel. Bár a hagyatéki papírokban ennél némileg alacsonyabb, 123,4 millió dolláros összeg szerepel, de a vállalat forintban kifejezve így is 36-39 milliárd forintot ér.

13 milliárdos adósságot is örökölt Vajna Tímea
Fél év alatt több mint a kétszeresére nőtt a tartozása az Andy Vajna magyarországi fő érdekeltségeit összefogó vagyonkezelő cégnek.

Vajna Tímea bár kizárólagos tulajdonos lett, a cég vezetését nem vállalta egyedül: néhai férje üzlettársával és bizalmasával, Samuel R. Falconelloval közösen lettek ügyvezetők. Nem egész három héttel később az örökös pedig úgy döntött, hogy tulajdonosként is beengedi Falconellót a cégbe. Illetve nem csak őt, hanem egy Las Vegas-i bejegyzésű vagyonkezelőt, a Premier Trust Inc-t is.

A két új tulajdonos tényleg csak minimális részesedést szerzett volna, mindössze 0,001 százalékot. Ez annyira kicsi hányad, hogy forintban kifejezve is csak néhány százezret ér. A G7 cikke szerint a vállalat teljes, 100 százalékos üzletrészét osztatlan közös tulajdonná alakították volna, és ezen osztoztak volna a megadott arányban.

A gond csak azt, hogy az AV Perfect egy egyszemélyes társaság, azaz definíció szerint egy tulajdonosa van, és ezen az átalakítás során sem változtattak. A cégbíróság pedig úgy ítélte meg, hogy ha egy vállalat mögött több tulajdonos áll, akkor az abban az esetben sem egyszemélyes, ha egyébként az üzletrészt osztatlan közös tulajdonba adják. Ezt vitatta a cég jogásza, de végül az AV Perfect elfogadta, hogy a próbálkozást visszadobták.

Bár a tulajdonosi viszonyok végül nem változtak, így is maradtak még kérdések az AV Perfect Kft-vel kapcsolatban. A legfontosabb ezek közül talán az, hogy megmarad-e egyáltalán a cég, mivel a hatályos jogszabályok szerint valószínűleg már régen el kellett volna rendelni a kényszertörlését.

A társaság ugyanis még mindig nem adott le beszámolót a 2018-as üzleti évéről, pedig ennek a határideje május vége volt. Ilyen esetben az adóhatóság kétszer felszólítja az érintett céget, hogy pótolja az elmaradását, ám ha az ennek így sem tesz eleget, akkor bírság kiszabása mellett a NAV törli a vállalat adószámát és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

Kiemelt kép: A néhai Andrew G. Vajna filmproducer, Vajna Tímea társaságában. (MTI / Nagy Lajos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik