Belföld

Iskolaérettség: belátták, hogy lehetetlent írtak elő

Átmeneti jelleggel január 15-ről január 31-re módosulhat az iskolahalasztási kérelmek benyújtásának határideje, ha a parlament elfogadja azt a módosító javaslatot, amit a múlt héten nyújtott be Hende Csaba, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának elnöke, írja a Népszava.

A lap emlékeztet, január 1-től csak az Oktatási Hivatal (OH) dönthet arról közigazgatási hatósági eljárás keretében, hogy a törvény szerint tankötelessé váló gyerekek valóban iskolaérettek-e, nem tenne-e jobbat nekik, ha egy évet még óvodában maradnának.

A halasztási kérelmeket jelen állás szerint január 1-e és 15-e között kell benyújtani, de ha a fenti javaslatot megszavazza a parlament, ennek a határideje is változhat, így a szülők január végéig kaphatnak időt arra, hogy a dokumentumokat beszerezzék.

Egy intézkedés, ami gyerekek ezreinek a jövőjét teheti tönkre
Káosz, bizonytalanság, félelem: ezt érzik a szülők a hatévesen kötelező beiskoláztatás miatt. Három anya beszélt arról, min mentek keresztül eddig, és mitől féltik a leginkább gyermeküket.

A Népszava ugyanakkor megjegyzi, hiába van jogi kiskapu, aki csak most vagy az utóbbi 1-2 hétben kapott észbe, de azt szeretné, hogy hatéves gyermeke jövő szeptemberben még óvodában maradhasson, annak már nem nagyon van más lehetősége, mint az OH bürokratikus eljárása, mert túl hosszú a kérelmek elbírálási folyamata.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik