Belföld

Az ellenzéki többség Szolnokon leállította a bérlakások olcsó kiárusítását

Szolnok új, ellenzéki többségű közgyűlése csütörtökön azonnali hatállyal leállította az önkormányzati lakások kiárusítását. A 18 fős testület egyetlen tartózkodás mellett 17 igennel fogadta el, hogy a jövőben kizárólag olyan bérlőnek lehet értékesíteni a határozott időre bérbe adott önkormányzati lakásokat, akinek legalább 10 év fennáll a bérlői jogviszonya a várossal.

Az előterjesztést most a fideszes képviselők is támogatták, noha az elmúlt közel egy évben újra és újra megakadályozták, hogy a testület napirendre vegye az ügyet.

Radócz Zoltán, az MSZP korábbi frakcióvezetője az év elejétől kezdve minden önkormányzati ülésen beadta ugyanezt az előterjesztést, miután az ellenzék gyanúja szerint az akkor még fideszes többségű testület messze a piaci ár alatt osztogatta az ingatlanokat. Az önkormányzat sem az ingatlanállományról, sem az értékesítésekről nem tett közzé információkat, ezért Radócz közérdekű adatkérésekkel igyekezett információt szerezni a lakásokról.

Az adatkérés nyomán derült ki, hogy az önkormányzat két év alatt összesen 40 lakást adott el a bennük lakó bérlőknek, az összes lakást elképesztően olcsón értékesítették. Az átlagár alig volt több 2,5 millió forintnál. A szerencsés tulajdonosok nevét Szalay Ferenc polgármester (Fidesz) adatvédelmi okokra hivatkozva nem adta ki. Az eladások alapját képező értékbecslésekért pedig külön pert kellett indítania az ellenzéki politikusnak.

Szalay Ferenc.Fotó: Mészáros János / MTI

A 24.hu írta meg, hogy Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő és romaügyi főfelelős szolnoki szövetségese, Kozák Ferenc volt az egyik bérlő, aki nagyon baráti áron kapott meg egy 72 négyzetméteres belvárosi lakást.

A Lungo Drom helyi főembere alig három hónapig volt bérlő, amikor 4,1 millió forintért meg is vehette az önkormányzattól ingatlant. Kozák egy héttel később jelentős felárral tovább is adta a lakást. Az önkormányzati választás előtt nyilvánosságra került ügyben rövid nyomozást folytatott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, majd két hét után lezárta a vizsgálatot. A kecskeméti ügyészség szerint azonban rendőrök nem folytattak le teljes körű nyomozást, ezért törvénysértő volt a vizsgálat megszüntetéséről hozott határozat. Az ügyészség november 6-án elrendelte, hogy felderítési szakaszban folytatódjon a büntetőeljárás.

Kiemelt kép: H. Szabó Sándor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik