Belföld

Gulyás Gergely: Alagutakat ástak a migránsok a határon

Aggasztó hírek érkeznek a szerb-magyar határtérségből, 2019-ben összesen 11 808 tiltott határátlépési kísérlet történt, ezekből 2418 az elmúlt hónapban, 1002 az elmúlt héten, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Minden 11. tiltott határátlépés a múlt héten volt. Ehhez kapcsolódik, hogy a migránsok új technikával próbálnak bejutni az ország területére. Két ponton is olyan alagutat ástak, amin keresztül be lehetett jutni az országba. Az egyik Ásotthalom térségében egy 34 méteres alagút volt, a másik Csikéria település térségében egy 21,7 méteres alagút. Mindkettőt lezárta a határőrség, hogy föld alatt se lehessen bejutni az országba

– fogalmazott.

A Mátrai Erőművel kapcsolatban arról beszélt, a katasztrófavédelem napi szinten készít méréseket, ennek szakmai indoka van. Kijelentette, hogy az egészségre veszélyes határértéket nem mértek eddig.

Rettegnek az emberek a Mátrai Erőmű környékén
Az egészségre ártalmas gázok az erőmű mögötti tározóból szabadulnak fel. A tározó vizét tehát felhígítják és leeresztik – a több településen átfolyó Bene-patakba.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Közölte azt is, a főváros vezetése beismerte, hogy a kormánnyal való együttműködés számára is hasznos lehet és Budapest érdekében áll az, hogy a legnagyobb zöld beruházás, ami része az atlétikai vb-re való felkészülésnek, megvalósuljon.

Rossz hír, hogy a Fővárosi Közgyűlés nem támogatja a dél-budai centrumkórház beruházást, és azt is leszavazták, hogy hozzájáruljanak 10 milliárd forinttal a járóbetegellátás korszerűsítéséhez. A kormány elkötelezettsége ettől függetlenül egyértelmű, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát össze fogjuk hívni, ott lehet tisztázni a részleteket

– magyarázta, hozzátéve, hogy ezen a tárgyaláson beszélhetnek majd a Karácsony Gergely által bejelentett öt pontról a vb-rendezéssel kapcsolatban.

Karácsony: Azokat is kell képviselnem, akik nem rám szavaztak
A főpolgármester újra leszögezte: mind az öt feltételnek teljesülni kell ahhoz, hogy meg lehessen rendezni a főváros részéről az atlétikai világbajnokságot Budapesten.

Megemlítette, hogy az Európai Parlament nagy többséggel szavazta meg az új Európai Bizottság összetételét. Örülnek annak, hogy ilyen széles körű bizalmat élvez a bizottság az EP-ben. Ez nagyobb támogatás, mint az elnöknek járt nyáron, és mint amit a Juncker-féle bizottság kapott korábban.

Magyar tag soha nem töltött be olyan fontos pozíciót a bizottságban, mint most. Várhelyi Olivér jó magyar és jó európai. Európa és Magyarország javát is foglalja szolgálni az ő biztosi tevékenysége. Ha valaki a meghallgatásokat figyelte, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyik, de lehet, hogy a legfelkészültebb jelölt volt

– nyilatkozott.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Szerdán a 24.hu írta meg, hogy III/2-es ügynök volt Varga Judit igazságügyi miniszter édesapja, ami azért is érdekes, mert az igazságügyi miniszter a Twitteren a kommunista rezsim örökösének nevezte Dobrev Klárát. Gulyás ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, senki nem felel a szüleiért és a nagyszüleiért, Varga apja egyébként sem tartótiszt volt, hanem a hírszerzéssel működött együtt, ami abban az időben megszokott volt.

Elmondta azt is, hogy a kormány 34 milliárd forint többletforrást biztosít az egészségügyi alap javára 2019-re. Ez részben érinti a ritka betegségben szenvedők ellátását is, utalva az SMA-s Zentére és Leventére.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik