Belföld

Mészáros tényleg szabadulni akar a Mátrai Erőműtől

Az Opus Global és a Status Magántőkealap bejelentette, hogy tárgyal a Mátrai Erőmű eladásáról az MVM-mel – vette észre az erről szóló tájékoztatót a Forbes a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az Opus Global tőzsdei holdingnak, amely Mészáros Lőrinc érdekeltsége, 72,66 százalékos közvetett tulajdona van a szénerőműben, ezt akarják értékesíteni.

A közlemény szerint a felek szándéknyilatkozatot írtak alá a tárgyalásokról, amiben kifejezik, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb ésszerű határidőn belül megegyezzenek. Továbbá kijelentik, hogy a szándéknyilatkozat nem jelent szerződéskötési kötelezettséget, az üzlet a potenciális vevő független döntésén múlik.

Mészáros Lőrinc már szabadulna az erőművétől
Óriási üzletnek tűnt, de sokasodnak a gondok a Mátrai Erőmű körül.

A 24.hu októberben elsőként számolt be arról, hogy felröppent az eladás lehetősége. Akkor azt írtuk, hogy információink szerint szeptemberben személyes egyeztetésre hívták a Mátrai Erőmű tulajdonosait és menedzsmentjét az Innovációs és Technológiai Minisztériumba. Forrásaink szerint a tárgyalás kemény hangneme igencsak megviselte Mészáros Lőrinc lányát, Mészáros Beatrixot, a Opus-Global Nyrt. igazgatósági elnökét, akit tavaly az erőmű felügyelőbizottságának elnökévé is megválasztottak.

Minderre azért volt szükség, mert az elmúlt hetekben, hónapokban egyértelművé vált Mészárosék számára, hogy mind közül az energetikai beruházásuk lehet a legrázósabb: a nyereséges működtetés hosszú távon sem garantált, ráadásul a tulajdonosok beavatkozási lehetőségét megkerülhetetlen nemzetgazdasági és környezetvédelmi szempontok korlátozzák.

A Mátrai Erőmű az utóbbi napokban azzal került be a hírekbe, hogy a visontai telephelyen az egyik víztározóban kén- és foszfortartalmú gáz képződött. Több dolgozó rosszul lett, a helyszínen nitrogén-monoxidot mutattak ki a levegőből, ami súlyos szemkárosodást, légúti irritációt és égési sérülést okozó, veszélyes gáz.

Az Őzse-völgyi tározóval már idén júliusban is voltak gondok, amikor az onnan kikerült szennyező anyagok miatt a Bene-patak vize szúrós szagúvá vált, habzani kezdett, a halpusztulást pedig még a Tarnában is észlelték.  Ebbe a víztározóba engedi a szennyvizet Mészáros Lőrinc év elején felavatott gabonafeldolgozója, a Viresol Kft. is.

Halpusztulással hozták hírbe Mészáros Lőrinc Mátrai Erőművét
Az erőmű hűtőtava felől érkezett a szennyezés, de legalább 230 hektáron kereshetik a felelőst.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik