Belföld

Szennyezés a Mátrai Erőműben: kiszivárgott egy belső levél

A Heves megyei katasztrófavédelem először november 12-én adott ki közleményt arról, hogy valami nincs rendben a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyénél, mivel az egyik közeli  víztározóban kén- és foszfortartalmú gáz képződött. A 444.hu birtokába jutott belső levél szerint az erőműben már napokkal korábban is észlelték a szennyezést, több dolgozó is rosszul lett. A Mátrai Erőmű biztonsági osztályvezetője már november 8-án arról írt, hogy „az elmúlt napokban” több jelzést is kaptak azzal kapcsolatban, hogy a munkavállalóknál egészségügyi problémák jelentkeztek a kéntelenítő technológia vizéből áradó gázok miatt,

jellemzően a torok nyálkahártyájának és a szem irritációjáról számoltak be. Továbbá a zsebeikben lévő fémek, pénzérmék, láncok elszíneződését tapasztalták.

A levél szerint a helyszínen nitrogén-monoxidot mutattak ki a levegőből, ami súlyos szemkárosodást, légúti irritációt és égési sérülést okozó, veszélyes gáz. A szövegből kiderült az is, hogy a problémát az Őzse-völgyi tározóból vett víz okozhatta, amit a mérgezések miatt megpróbáltak kiváltani, de ez nem volt megoldható, mivel a tározó két napon belül tetőzött volna.

Az Őzse-völgyi tározóval már idén júliusban is voltak gondok, amikor az onnan kikerült szennyező anyagok miatt a Bene-patak vize szúrós szagúvá vált, habzani kezdett, a halpusztulást pedig még a Tarnában is észlelték.  Ebbe a víztározóba engedi a szennyvizet Mészáros Lőrinc év elején felavatott gabonafeldolgozója, a Viresol Kft. is.

Halpusztulással hozták hírbe Mészáros Lőrinc Mátrai Erőművét
Az erőmű hűtőtava felől érkezett a szennyezés, de legalább 230 hektáron kereshetik a felelőst.

Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik