Belföld

Itt tartunk: Orbán szerint a Jobbik olyan, mint az SZDSZ

Orbán Viktort kérdezte hétfőn a parlamentben Jakab Péter, és szokásához híven nem finomkodott a miniszterelnökkel a Jobbik elnöki székére pályázó miskolci politikus.

Jakab azzal kezdte, hogy örül annak, hogy Orbán „több hét lazsálás után betalált a munkahelyére”, majd közölte, hogy most nem narancsos buktát hozott, hanem azt, amitől szerinte a miniszterelnök a legjobban fél: „a nép hangját”.

A nép hangja

Két percem volt feltenni a kérdéseiteket Orbánnak. Nézzétek meg, mit válaszolt nektek!#jakabpeter #jobbik #egykozuletek #szamitokratok #szamithattokram

Közzétette: Jakab Péter – 2019. november 18., hétfő

 

Jakab azt kérdezte Orbántól, hogy mit mondana annak a külföldre kényszerült édesapának, aki azt kérdezné a miniszterelnöktől, hogy mennyi kártérítést kellene kapnia a lányaitól külön töltött napokért?

Mészáros Lőrinc vagyonából valójában hány milliárd az öné?

– tette fel Jakab az újabb kérdést, ami szerinte mindenkit foglalkoztat. A jobbikos képviselő azzal folytatta, hogy hazugságvizsgálóra kötve válaszolna-e erre a kérdésre a miniszterelnök?

„Negyven év munkaviszony után meg tudna élni 56 ezer forint nyugdíjból?” – tolmácsolta Jakab egy nyugdíjas nő kérdését. Egy „melós” pedig állítólag azt kérdezte volna Orbántól, hogy az ő családja meg tudna-e élni a minimálbérből?

„Szokott-e imát mondani az egészségügy áldozataiért?” – szólt az egyik következő kérdés, majd még néhány dolgot Orbán fejéhez vágott a jobbikos, mielőtt csak előkerült a narancsos bukta megint, ezúttal a jászberényi.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 18-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Orbán Viktor válaszát azzal kezdte, hogy a választók döntik el, ki mennyit ér, majd szembesítette a Jobbikot azzal, hogy „a 2018-as választáson még 20 százalékot értek, 2019-ben hat százalékot érnek”. Szerinte ez azért alakult így, mert a jobbikosok „visszaélnek az emberek türelmével”. Ezt ki is fejtette a miniszterelnök: korábbi jobbikos idézeteket olvasott fel, amelyek Gyurcsány Ferencet szapulták, majd szembesítette Jakabot azzal, hogy most pedig együttműködnek a Gyurcsány-párttal, azaz közösséget vállalnak a volt miniszterelnökkel.

A Jobbik frakcióvezetője ezután ismét a hazugságvizsgálóról kérdezgette Orbánt, illetve hogy ő meg tudna-e élni a minimálbérből. Jakab Péter az új, szigorúbb házszabályokat is szóba hozta, amelyek lehetővé teszik, hogy nagyobb pénzbeli büntetéseket és hosszabb kitiltásokat róhasson ki Kövér László a renitens képviselőkre.

Mikor érezte először azt, hogy azzá a szörnyeteggé vált, ami ellen egykor küzdött?

– Jakab szerint elég lenne, ha magának válaszolná meg Orbán ezt a kérdést, azt mondta, már ettől jobb emberré válna a miniszterelnök.

Orbán viszontválaszában számokat sorolt:

  • 2010-ben 73500 forint volt a magyar minimálbér, 2019-ben 149 ezer forint.
  • A szakmunkás minimálbér 2010-ben 89500 forint volt, 2019-ben pedig 195 ezer forint.

„Mi nem csak kiabálunk, meg hangoskodunk, hanem már letettünk valamit az asztalra” – mondta Orbán.

Az új házszabályokról azt mondta Orbán, hogy egyetlen munkahelyen sem lehet trágárkodni, agresszívnak lenni, rendet bontani, ezért kellettek a szogorúbb szabályok. A miniszterelnök szerint amit a munkavállalók nem engedhetnek meg maguknak, azt a Jobbik képviselői sem tehetik meg.

Orbán azzal zárta felszólalását, hogy szerinte a jobbikosokat csak a pénz és a hatalom érdekli: majd arra utalt, hogy az SZDSZ volt korábban ilyen, és ők már „alulról szagolják az ibolyát”.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik