Belföld

Levelet kaptak a kórházak, hogy feloldják a létszámstopot

Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár a Magyar Kórházszövetség pénteki konferenciáján azt mondta, úgy tudja, a kórházak fenntartásáért felelős Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója levelet küldött a kórházaknak, amiben elnézést kér a riadalomért, és hangsúlyozza:

a létszámstop csak a közigazgatásra érvényes, a közszférára nem.

Horváth Ildikó hozzátette, bízik abban, hogy az ügy miatt a betegek nem veszítették el a bizalmukat az ellátásban.

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke megerősítette, hogy 8:55-kor megérkezett a levél a kórházakhoz arról, hogy feloldják a létszámstopot. Elmondta azt is, biztos abban, hogy az elmúlt napok bizonytalansága miatt a kórházak sok olyan potenciális dolgozót veszítettek, akik nem várták meg a helyzet tisztázását, és elmentek máshova dolgozni.

Arról, hogy az egészségügyben új jogviszonyt nem lehet létesíteni, azaz az intézmények nem vehetnek fel se orvosokat, se nővéreket – legfeljebb megbízási szerződéssel –, a Népszava írt először kedden egy kormányhatározatra hivatkozva.

A 24.hu  birtokába került a kormányhatározat, amely nem titkos, de nem nyilvános. Ez alapján kiderül, hogy a teljes közszférában, a minisztériumoktól és az állami cégektől kezdve a rendőrségen keresztül egészen az egészségügyig létszámstopot rendeltek el november 6-ától. Gulyás Gergely a kormányinfón azonban már azt jelentette be, hogy az egészségügyre nem vonatkozik a létszámstop.

Kiemelt kép: 24.hu / Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik