Gazdaság

Gulyás Gergely: nincs létszámstop az egészségügyben

Noha nem tartott ülést a héten a kormány, a stratégiai kabinet egyeztetett, így az ott hozott döntésekről valamint a friss törvényjavaslatokról is tájékoztatást tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A miniszter kiemelten beszélt arról, hogy nincs teljeskörű létszámstop, az csak a közigazgatásban igaz, és azon a területben is ideiglenes intézkedésről van szó. A politikus cáfolta, hogy például az egészségügyben sem lehetne felvenni orvosokat vagy ápolókat, erről egyébként először a Népszava írt. Közben lapunk arról írt, a birtokunkba került kormányhatározat alapján, hogy a kormány tételesen megtiltja új kormányzati/hivatásos/katonai szolgálati, hon- és rendvédelmi, valamint közalkalmazotti jogviszony és munkaviszony létesítését. Így

  • a minisztériumoknál,
  • a kormányzati főhivataloknál,
  • a központi hivataloknál,
  • a fővárosi és megyei kormányhivataloknál,
  • a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó egyéb szerveknél.
Létszámstop, teljes átszervezés – félelemben tartja a közszolgákat a kormány terve
A kormány bizonytalan időre megtiltotta új dolgozók felvételét a kórházaktól a rendőrségen át a minisztériumokig a teljes közszférában. Az ok éppúgy lehet a pénzhiány, mint az államigazgatás átvilágítása és átszervezése.

Szóba került a közösségi közlekedés finanszírozása is. A héten derült ki ugyanis, hogy a kormány úgy változtatna a szabályokon, hogy az iparűzési adót elsődlegesen a tömegközlekedésre kell fordítani. Gulyás azt mondta, hogy az önkormányzatok jelenlegi forrásmegosztási rendszerén nem akar változtatni a kormány. Csupán azt szeretnék, hogy az iparűzési adó bevételeiből a helyi közösségi közlekedést kelljen első helyen finanszíroznia az önkormányzatoknak. A 800 milliárdos iparűzési adóbevételből nagyjából 150 milliárd forintot kap a kormány.  A kormány garantálja a 3-as metró felújításához szükséges 80 milliárd forintos támogatást a fővárosnak – mondta.

A BKV finanszírozásáról az RTL Klub kérdezte a minisztert, hogy kiszáll-e a kormány a BKV költségvetéséből. Erre Gulyás azt mondta, nincs ilyen szándék, minden olyan forrás, amit korábban Tarlós Istvánnak a kormány megígért, továbbra is rendelkezésre áll.

Az építési kérdésekről is volt szó. Gulyás Gergely szerint annyi a változtatás, hogy ezek nem lesznek többé megosztva, állami kézbe kerül, de az önkormányzat jog lesz továbbra is például építésre vonatkozó változtatási tilalmat elrendelni. A műemlékvédelem eddig is kormányzati jogkör volt. Kiderült az is, hogy a 2023-as vb-re építendő atlétikai stadionról továbbra is a kormány dönt, de a főváros döntésére vár a kormány, ezért megvárják a fővárosi közgyűlés következő ülését.

Továbbá arról is beszélt Gulyás, hogy a kormány szeretné meggátolni, hogy szántóföldek átminősítésével ingatlanspekulánsok nyerészkedjenek.

2002 és 2009 között 3609 hektárral nőtt a belterület nagysága, ez az összes terület fél százalékos növekedése. A szántóföld árakhoz hasonlítva ez ötvenszeres

– mondta. Majd hozzátette, hogy ennek a spekulációnak akar a kormány gátat vetni.

Az ATV megkérdezte a minisztert, hogy mi a véleménye a büntető ügyben érintett Czeglédy Csaba ügyvédi megbízásairól, amit két ellenzékivé vált budapesti önkormányzattól kapott. Gulyás erre közölte,

Néhány új kerületi vezető a látszatra sem ad. A korrupció nyílt támogatása eddig ismeretlen volt a magyar közéletben.

Az mfor.hu kérdezte a minisztert arról is, várható-e a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) módosítása akár 2020 január 1-től. Gulyás erre közölte, hogy egészen biztosan nem változik jövő év elejétől, de – mint mondta – a kata esetében évközi változtatás elképzelhető, erről várhatóan 2020 első fél évében fognak dönteni.

Jövőre kinyírhatja a katát a Pénzügyminisztérium
Súlyosan szigorítaná a katázás szabályait a tárca. Nehezebb és sokak számára értelmetlen lenne így ezt az eddig vonzó adónemet választani.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik