Belföld

Négy hónap után visszaköltözhet lakásába a Budafokon kilakoltatott 79 éves férfi

„Beismerni a hibát erény, jóvátenni kötelesség” – ezzel a transzparenssel tüntettünk néhány hete a budafok-tétényi önkormányzat épülete előtt. Károly pedig néhány nappal ezelőtt levelet kapott a polgármestertől: a levél szerint az önkormányzat által július végén hajléktalanná tett, 79 éves budafoki úr hamarosan visszaköltözhet az otthonába – tudatta Facebook-oldalán A Város Mindenkié (AVM) aktivista csoport.

„Beismerni a hibát erény, jóvátenni kötelesség” – ezzel a transzparenssel tüntettünk néhány hete a budafok-tétényi…

Közzétette: A Város Mindenkié – 2019. november 13., szerda

Károlyt még júliusban lakoltatták ki önkormányzati lakásából. Az ügy előzménye, hogy a hajléktalanná tett idős férfi 2018-2019 telén – egy kórházi kezeléssel összefüggésben – kéthavi elmaradásba került a lakbérrel. Az önkormányzat rosszhiszeműen járt el, és kevesebb mint 40 ezer forintnyi lakbér- tartozás miatt idén január 25-én felmondta a bérleti szerződését. Ezt követően az önkormányzat már azon dolgozott, hogy kiforgassa őt az otthonából, noha az öregségi nyugdíja egyértelmű fedezetet nyújt a lakbér és a közüzemi díjak megfizetéséhez (és mintegy 200 ezer Ft megtakarítása is van).

Ezután tiltakozás kezdődött a férfi kilakoltatása ellen, azonban sokáig hajthatatlannak tűnt az önkormányzat. Négy hónappal a kilakoltatás után azonban megoldódni látszik a helyzet:

Az önkormányzat lényegében erre tett most ajánlatot – azzal, hogy először nem lakásbérleti szerződést, hanem lakáshasználati megállapodást kötnének Károllyal. Álláspontunk szerint ez egy rövid átmeneti időre elfogadható megoldás lehet, de részünkről az ügyet csak akkor tekintjük lezártnak, ha Károly lakhatásának a biztonságát egy határozatlan idejű bérleti szerződés is garantálja

– áll az AVM bejegyzésében, amit úgy zárnak, hogy „reméljük, hogy a budafok-tétényi önkormányzat – és az immáron ellenzéki többségű képviselő-testület – mindazokkal a súlyos problémákkal is foglalkozni fog, amelyeket ez az ügy a lakásgazdálkodás és a családsegítő szolgálat helyi működésével kapcsolatban a felszínre hozott”.

Karsay Ferenc újraválasztott fideszes polgármester döntése alapján október 31-én kilakoltatási tilalom lépett életbe Budafok-Tétényben. Ennek értelmében nem indítanak új kilakoltatási eljárást, és a már folyamatban lévőket is felfüggesztik az önkormányzati lakásokra vonatkozóan.

Kiemelt kép: A Város Mindenkié / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik