Hajléktalanszállóra vittek önkormányzati tulajdonú lakásából egy 79 éves férfit

Budafok-Tétény önkormányzata a helyi szociális ellátórendszer közreműködésével tegnap hajléktalanná tett egy idős férfit, olvasható a Város Mindenkié szervezet honlapján. Tiltakoznak a szakmailag védhetetlen, etikátlan és kegyetlen eljárás ellen, és azt követeli az önkormányzattól, hogy azonnal tegyék lehetővé az idős férfi lakásba való visszaköltözését.

Mint írják,

a kerületi családsegítő központ egyik munkatársa – vélhetően az önkormányzat utasítására – rávette, hogy adja le a kulcsát az önkormányzat vagyongazdálkodási irodáján, majd „elhelyezte” őt egy Soroksár külső részén lévő hajléktalanszállón.

Hozzáteszik, a hatályos törvényi szabályozás szerint a települési önkormányzatoknak, így Budafok-Tétény önkormányzatának is kötelező feladata a „hajléktalanná válás megelőzésének a biztosítása”. Ezzel szöges ellentétben, Budafok-Tétény önkormányzata és a helyi szociális ellátórendszer ebben az ügyben nem a hajléktalanná válás megelőzésén, hanem azon dolgozott intenzíven és mostanra „eredményesen”, hogy idős korával és sérülékeny állapotával visszaélve, hajléktalanná tegyenek egy rászoruló lakost.

Az otthonától megfosztott idős úr valóban segítségre szorult az önálló életvitelhez, ezt a házi segítségnyújtáson keresztül azonban meg is kapta. Noha korábban érkezett panasz rá a lakás rendetlensége miatt, amikor személyesen beszéltünk vele, a lakásban példamutató rend  és tisztaság volt. Egyértelműen és többször is elmondta nekünk, hogy nem szeretné elhagyni az otthonát, nem szeretne hajléktalanszállóra menni. Erre tegnap vélhetően csak nyomásra és amiatt került sor, mert az önkormányzat és a vele foglalkozó „segítők” elhallgatták előle, hogy a kilakoltatásának a törvényi feltételei nem állnak fenn (amennyiben az önkormányzat még lakáskiürítési pert sem indított ellene)

– fogalmaztak.

Azt is leírták, az ügy előzménye, hogy a hajléktalanná tett idős férfi 2018-2019 telén – egy kórházi kezeléssel összefüggésben – kéthavi elmaradásba került a lakbérrel. Az önkormányzat rosszhiszeműen járt el, és kevesebb mint 40 ezer forintnyi lakbér- tartozás miatt idén január 25-én felmondta a bérleti szerződését. Ezt követően az önkormányzat már azon dolgozott, hogy kiforgassa őt az otthonából, noha az öregségi nyugdíja egyértelmű fedezetet nyújt a lakbér és a közüzemi díjak megfizetéséhez (és mintegy 200 ezer Ft megtakarítása is van).

Minderre tekintettel, felszólítják Budafok-Tétény önkormányzatát, és külön Karsay Ferenc polgármestert, hogy tegyék lehetővé a volt bérlő számára az otthonába való azonnali visszaköltözést.

A helyzet megoldásához arra van szükség, hogy az önkormányzat intézkedjen a bérleti jogviszonya helyreállításáról, és a továbbiakban is biztosítson számára házi segítségnyújtást

– írták.

Reagál az önkormányzat

Cikkünk megjelenése után az önkormányzat reagált A Város Mindenkié állításaira. A helyhatóság szerint – a civil szervezet mondásával ellentétben – többször is érkezett panasz a kilakoltatott bácsi szomszédaitól, illetve a közös képviselő is felhívta a figyelmet arra, hogy a lakásból elviselhetetlen bűz árad, miként a szemét is elborítja. Az önkormányzat szerint a szociális munkások ottjártukkor elviselhetetlen állapotokat találtak, a wc-t elöntötte a fekália, a szemét pedig mindent elborított. Az önkormányzat szerint a Családsegítő Szolgálat felajánlotta segítségét, ám ezzel a bérlő nem élt. Végül a Szociális Szolgálat önerőből takaríttatta ki a bérlakást. A helyhatóság szerint a szomszédok elmondása alapján a bérlő életvitele ezután sem változott, miközben az önkormányzat semmit nem tett azért, hogy kiforgassa otthonából. Az önkormányzat egyúttal azt is állítja, hogy a kilakoltatásnak megvoltak a törvényei feltételei, mert álláspontja szerint megtette az ehhez szükséges jogi lépést, azaz megindította a pert.”

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.