Belföld

Megszavazták az MTA új elnökét, de a jelölőbizottság visszadobta az eredményeket

Csak részben fogadta el az akadémikusok körében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) soron következő elnökének, leendő helyetteseinek és főtitkárának lehetséges személyére leadott októberi szavazás végeredményét az akadémiai jelölőbizottság, tudta meg a Qubit.

A lap információi szerint a Vörös József közgazdász akadémikus által elnökölt 22 tagú jelölőbizottság november 6-án, szerdán ült össze az ügyben, de egyelőre nem halad előre a megszokott módon az elnökválasztási procedúrával.

Az MTA elnöki pozíciójára az október 29-én zárult közvélemény-kutatás alapján a legtöbb szavazatot Freund Tamás neurobiológus, az MTA jelenlegi alelnöke, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója kapta, de a jelölőbizottság több okból is úgy döntött, hogy a november elejére összeállt lista nem tükröz valódi közgyűlési akaratot.

Ezt azzal indokolták, hogy a közvélemény-kutatásban a szavazati joggal rendelkező 562 tudósnak a fele sem vett részt, a potenciális következő elnökre például összesen 263 szavazatot adtak le, írja a Qubit. Ugyanakkor információik szerint a szavazati eredmények visszadobásához hozzájárulhat az elnöki posztra legesélyesebb jelölt, Freund jelenlegi MTA-alelnök személye iránt kialakult bizalmatlanság is.

A háttérben a lap szerint feltehetően az állhat, hogy ebben a választási ciklusban szokatlanul korán zárták a digitális szavazóurnákat.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik