Belföld

Freund Tamás beszélt az Orbán Viktornak írt levélről

Nyilvánosságra került Freund Tamás Orbán Viktor miniszterelnökhöz korábban írt levelének egy részlete. A Palkovics László innovációs miniszter átalakítási tervét több ponton bíráló akadémikus úgy fogalmaz:

a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalomtudományi kutatócsoportok, intézetek munkatársai – akiktől szerettünk volna megszabadulni – itt fognak maradni a nyakunkon, külföldön a kutyának sem kellenek, ha intézetük megszűnik, egyetemi állásaikon akkor is túl fognak élni, és onnan tovább mételyezik a közéletet és a fiatalságot.

Az mta.hu erről a levélről kérdezte az MTA alelnökét. Az említett rész szerinte arról szól, hogy a tervezett átalakítás és a bizalomvesztés miatt a legjobb kutatóink elmennek, és erre ma már intézetükből is van több példa.

Hozzátette:

Itt jön a képbe az a széles körben terjedő nézet is, miszerint az egész átszervezés mögött a kormányt kritizáló kutatócsoportok elhallgattatása van. Ezt egyébként a kormányzat soha nem mondta. Viszont szerettem volna meggyőzni Miniszterelnök urat ennek értelmetlenségéről és sikertelenségéről még akkor is, ha ez csak vélt szándék, vagyis arról, hogy a kutatóhálózatból esetleg kikerülve ezek a kutatók egyetemi állásaikat változatlanul betöltve fogják megírni ugyanazokat a cikkeket.

Freund úgy látja, hogy érvelése működött, hiszen egyetlen kutatócsoport sem lett ellehetetlenítve, megszüntetve.

Elmondta azt is, hogy Orbán Viktornak írt levelében több pontban kifejtette, hogy miért alkalmatlanok az ITM tervei a kormányzat valós vagy többek által annak vélt céljainak elérésére, és próbálta bemutatni a károkozás mértékét.

Kifejtettem, hogy az innovációs kapacitás növelésének nem fog használni az átszervezés, hiszen eddig sem az ITM által gyengének beállított alapkutatás volt a probléma. Leírtam, hogy az alapkutatás területén miért nem lehet a bázisfinanszírozást pályázatokkal kiváltani, és hogy a bizonytalanság, a bizalomvesztés miatt elmennek a legjobbjaink

– mondta Freund.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik