Belföld

A bírósági ítélet ellenére sem zárták be Matolcsy doktori iskoláját

A bíróság megsemmisítette az MNB-alapítvány Budai Várban működő épületének használatbavételi engedélyét, a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány azonban lassan két hónapja figyelmen kívül hagyja a döntést, és eddig az I. kerület illetékesei sem léptek fel az épület továbbüzemeltetése miatt.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szeptember 6-án meghozott ítélete hatályon kívül helyezte a budapesti kormányhivatal korábbi másodfokú döntését, amely megadta a Bölcs Várként emlegetett PADA épületkomplexum használatbavételi engedélyét.

A 24.hu birtokába került írásos ítélet szerint a másodfokon eljáró kormányhivatal az engedély kiadásakor nem kereste meg a zajszínt beméréséhez a megfelelő szakhatóságot, ami súlyos szabálysértésnek minősül, és a bíróság szerint új engedélyeztetési eljárást tesz indokolttá.

A 24.hu korábban beszámolt arról, hogy a pert a Szentháromság téri épület szomszédsága, a Tárnok utcai társasház indította. A régi városháza 4 milliárd forintot meghaladó átépítésekor ugyanis a szomszédban lakók kérése ellenére nem szigetelték le a tűzfalat. Tervezői megfontolás alapján a belsőudvar egyik látványelemeként csupaszon hagyták a két ház közötti fal felületét, így a lakók csillapítás nélkül kapták a PADA-épület felső szintjére telepített szellőztető rendszer zaját és rezgéseit. A lakók által elvégeztetett szakértői mérések a nyáron nappal és éjszaka is 50-60 decibeles alapzajt mutattak ki a lakószobákban.

A doktori iskola a szeptemberi ítélet ellenére nem zárt be, és az épület légtechnikai berendezéseit is tovább működtették, sőt a PADA közleményben állította, hogy az intézmény használatbavételi engedélyével minden rendben van.

Az alapítvány a szeptember közepén megjelent cikkünkre reagálva azt állította, hogy a Bölcs Vár épülete szabályszerűen működik.

A felújított Bölcs Vár épülete tavaly júliusi átadása után első fokon használatbavételi engedélyt kapott. Ezt támadta meg a szomszédos társasház, amit azonban a másodfokú hatóság elutasított és a használatbavételi engedélyt megfelelőnek fogadta el, így az jogerőssé vált.

Az alapítvány egy héttel az új engedélyeztetési eljárást előíró bírósági döntés után azt is írta, hogy a felújítási munkálatok és az épület üzemeltetése során mindenben együttműködtek az érintett hatóságokkal, a munkálatok pedig mindvégig a szomszédos társasházzal kötött megállapodás alapján történtek.

Az elmarasztaló ítéletről egyébként a I. kerületi önkormányzatnak is tudnia kellett, hiszen az I. kerületi kormányhivatal volt az engedélyezési eljárásban az elsőfokú hatóság. A kerület azonban az önkormányzati választások előtti hetekben nem lépett az ügyben.

A Matolcsy György vezette jegybank a PADA-n keresztül vásárolta meg a Mátyás-templommal szemben álló régi budai városháza épületét. Az alapítvány kezdetben azt állította, hogy „interdiszciplináris – több tudományterületet érintő – doktori képzés” folyik majd az épületben, de a beruházás során menet közben kiderült, hogy különféle vendéglátóegységek is működnek majd a házban. Az emeletre telepített ipari szellőztető berendezéseknek így nemcsak a ház hűtését-fűtését kell ellátnia, hanem a konyha szellőztetését is.

A nyitáskor a teljes földszintet és a fedett belsőudvart a Zsidai Csoport kapta meg üzemeltetésre, ám az MNB-alapítvány 2018 karácsonya után szerződésszegésre hivatkozva kirúgta Zsidai Roy cégét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik