Belföld

Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

Vesztegetés miatt egy év – két évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte Balogh Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetőjét csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszék. Az ítélet nem jogerős.

Balogh János egy titokban rögzített hangfelvétel miatt került a vádlottak padjára, amelyen az hallható, hogy fiktív kampányrendezvényeket akar lepapíroztatni egy vállalkozóval, akinek pénzt ajánl cserébe. A 2018-as országgyűlési választás előtt a Magyar Nemzet által közzétett felvételen Balogh a többi közt azt mondta:

nyilván több településen kellene csinálnunk kampányt papíron. Papíron. Nem kell megcsinálni semmit.

Vesztegetés miatt vádat emeltek az Országos Roma Önkormányzat elnöke ellen
Fiktív rendezvényért akart lepapírozni, hárommillió forintot megtartott volna magának, elmondása szerint azért, hogy egy fideszes jelöltet támogasson.

A Nyíregyházi Törvényszék előkészítő ülésen meghozott végzés szerint a szabadságvesztés végrehajtása esetén a vádlott büntetésének kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság által megállapított – a vádirattal lényegében egyező – tényállás szerint az ORÖ a 2018-as országgyűlési választásokat megelőzően az állami költségvetésből 81 millió forint kampánycélú támogatást kapott. A vádlott 2018. március 24-én Ibrányban találkozott egy rendezvényszervezéssel foglalkozó társaság egyik munkatársával, akitől azt kérdezte, hogy a cég az ORÖ részére megszervezne-e egy rendezvényt, melynek költségéről számlát kellene kiállítani. Amikor a férfi érdeklődött a rendezvény időpontjáról, Balogh Jánost azt mondta, hogy a rendezvényt nem tartják meg.

A néhány nap múlva megtartott másik találkozón a vádlott arra kérte a tanút, hogy annak cége állítson ki 3,5 millió forint összegű számlát az ORÖ mint megrendelő részére egy meg nem tartott eseményről. Balogh a férfinak azt mondta, a számlán feltüntetett összeget az önkormányzat átutalná a kft.-nek, melyből megtarthat 600 ezer forintot, a többi pénzt azonban vissza kell adni neki. A férfi nem fogadta el az ajánlatot, a beszélgetésről hangfelvételt készített.

Balogh úgy alkudozott:

ha ötszázat [500 ezer forintot] kapol kereken? Hármat [3 milliót] visszahozol nekem. (…) Gondold át, figyelj ide, lásd, hogy nem szarrágó vagyok, akkor kapol hatszázat. Tisztán.

Bodnár Zsolt bíró az ítélet indoklásában elmondta, mivel a korábban megtartott előkészítő ülésen Balogh János beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését nem vizsgálta, csak a büntetés kiszabásának szempontjait vette figyelembe.

Súlyosító körülményként értékelte a bíróság a korrupciós bűncselekmények elterjedtségét, valamint azt, hogy a vádlott az önkormányzati szervezet vezetőjeként követte el a bűncselekményt. Bodnár Zsolt megjegyezte, a vádlott javára értékelték büntetlen előéletét, beismerő vallomását és megbánó magatartását, melynek komolyságát mutatja az a kijelentése is, miszerint „élete legnagyobb szégyenét éli át”.

A bíróság emiatt lehetőséget látott az ügyészi indítványnál enyhébb tartamú és rövidebb próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására – tette hozzá a bíró. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.

Az ORÖ elnökének – aki a 2019-es nemzetiségi önkormányzati választáson nem került be a testületbe – nem ez volt az egyetlen botránya. Másik emlékezetes botránya az volt, amikor néhány éve kiderült, hogy az akkor adósságtól fuldokló ORÖ elnökeként egy luxusautót szereztetett be magának a roma szervezettel, amely sofőrt is fizetett neki, aki mellesleg a veje volt.

Luxusautót lízingel elnökének a nyakig eladósodott Országos Roma Önkormányzat
1,6 milliárdot kell visszafizetniük az Emminek, mégis két kézzel szórják a pénzt.

Említésre méltó, hogy az Országos Roma Önkormányzat másik volt elnökét, Farkas Flóriánt még csak ki sem hallgatták az ORÖ-t érintő sokkal súlyosabb ügyben. Vagyis a fideszes politikus nevével összeforrt – eredetileg uniós pénzből indult – Híd a munka világába program eltűnt pénzei ügyében.

Kiemelt kép: MTI / Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik