Belföld

Polt Péteréknek 3 év sem volt elég, hogy megtalálják Farkas Flóriánt

Hiába érdeklődött tíz uniós pénzes-korrupciós ügy állásáról Hadházy Ákos, tíz ügyben összesen három gyanúsított van a legfőbb ügyész szerint. Természetesen egy kiemelt ügy sincs köztük, se Farkas Flóriáné, se Simonka Györgyé, se az NKE-é.

Nem találja a gyanúsítottakat az ügyészség az LMP által feltárt korrupciós ügyekben, pedig egyes esetekben már több mint három éve folyik a nyomozás. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke 10 ügy állásáról kért információkat Polt Péter legfőbb ügyésztől. A parlamenti kérdésbe azt írta: eddig azt tapasztalta, hogy a nyomozó hatóságok nem sietnek aktivizálni magukat, ha az eljárás a fideszes elit, vagy azok jó ismerőseinek érdekeit érinti.

Néhány esetben azonban örvendetes módon elindult a büntető eljárás, noha felelősségre vonást még nem láttunk.

Polt válaszából az derült ki, hogy ezekben az ügyekben is tovább kell várnia, mert hiába van szó sok esetben immár közismert történetről, az hatóságoknak évek óta nem sikerült megtalálni a gyanúsítottakat.

Híd Öveges világába

A Híd a munka világába elnevezésű 2013-as programban például már 2016-ban bebizonyosodtak a szabálytalanságok, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vissza is kérte a pénzt az Országos Roma önkormányzattól, 1,6 milliárd forintos költségvetési csalás gyanúja miatt elindult a nyomozás, és bár egyértelmű, hogy az elsődleges felelős a program kitalálója, Farkas Flórián fideszes képviselő, egykori ORÖ-elnök, az ügyben a mai napig nem történt gyanúsítotti felelősségre vonás. Polt ráadásul „a nyomozás érdekeire” hivatkozva megtagadta a további információk kiadását.

Szóba került a 14 milliárdos Öveges-program is, aminek lényege a kormány által mostohán kezelt természettudományos oktatás megújítása lenne. Rengeteg felesleges kifizetés történt meg, 2014-ben pedig nyomozás indult. Polt szerint ezt a nyomozást is a NAV folytatja, ráadásul különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt. Gyanúsított még itt sincs, a nyomozási határidő július 18., további infót sem adott az ügyész.

Simonka, NKE, helyi ügyek

Simonka György Békés megyei ügyeskedése se maradt ki: a fideszes képviselőhöz köthető szervezetek uniós pénzeket nyertek el, de rejtély, mire költötték azokat el. A NAV nyomoz az ügyben versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz. Se gyanúsított, se további információ nincs.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem uniós pénzzel való bánásmódjával lapunk is sokat foglalkozott, Hadházy feljelentést is tett. Polt válasza szerint a NAV nyomoz az ügyben költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. Eddig senkit sem vontak felelősségre ebben sem.

Kisebb ügyek is előkerültek még Hadházy kérdéssorában. Ilyen volt a Provital Zrt. ügye, aminek kétszer fizethetett ugyanazért a munkáért a szekszárdi önkormányzat, az OLAF ajánlása miatt nyomoznak, gyanúsított, további információ nincs. Az Államreform program keretében is elfolyt a pénz, nyomoznak, gyanúsított, információ nincs.

A Türr István Képző és Kutató Intézet három igazgatósága alaposan túlárazta a síkosságmentesítést, 25 milliót akasztott le. Gyanúsított, információ nincs. A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. ügyében a BRFK különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz, március 6. a nyomozás határideje, gyanúsított, információ nincs.

A logisztikai parkok építésére pénzt elnyert, de pár kapavágáson túl semmit sem végző Ökogroup Zrt. a kivétel, két gyanúsított is van, április 26. a nyomozás határideje. A Hunvestor Kft. kisteleki logisztikai centrumából se lett semmi 543 millióért, itt viszont van egy gyanúsítottja az ügynek.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.