Belföld

Viselkedéskultúrával foglalkozó szakkört tartott a költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester

A bűnmegelőzési programra szánt 31 milliót keresik Méhkerék vezetőjén.

A Magyar Narancs szerint a Gyulai Járási Ügyészség azzal vádolja  Tát Margitot, hogy ismeretlen célra használta fel egy 31 millió forintos uniós bűnmegelőzési projekt forrásait. Méhkerék fideszes polgármestere ellen a vádiratot május végén elküldték a Gyulai Törvényszékhez, ahol a tárgyalás őszre várható, amikor Tát Margit majd újraindul a polgármesterségért.

Tát Margit elsőrendű vádlott a támogatási szerződés aláírásakor fennálló valós – az írásban lefektetett megtévesztő nyilatkozatától eltérő – szándéka az volt, hogy a legfeljebb 31 millió forint összegű, vissza nem térintendő támogatást az engedélyezett felhasználási cél megvalósítása nélkül jogtalanul megszerezze, és azt más, az eljárás során ismertté nem vált célra fordítsa.

A 31 millióból Méhkeréken iskolai bűnmegelőzési programot kellett volna tartani, noha a helyiek szerint a településen régóta nincs gyerek- és fiatalkorú bűnözés. A pénzből végül csak egy kétnapos, tanároknak tartott tréning lett. A botrányt is egy tanár robbantotta ki.

A hetilap birtokába került vádirat szerint az elsőrendű vádlott előre elhatározta, hogy

a támogatás jogtalan megszerzése és a pénz szerződéstől eltérő felhasználásának leleplezése  érdekében különböző nonprofit szervezetekkel, gazdasági társaságokkal és természetes személyekkel köt színlelt megállapodásokat – munka-, illetve megbízási szerződéseket.

Méhkerék 2013 szeptembere és 2015 októbere között öt részletben meg is kapta az összesen csaknem 31 millió forintot.

Az ügynek a polgármesteren kívül még hét vádlottja van. A Magyar Narancs hosszan ír az ő szerepükről is, de a legpikánsabb, hogy a pályázat keretében

a polgármester önmagát is megbízta azzal, hogy 168 ezer forintért tartson „viselkedéskultúrával foglalkozó szakkört”.

A vádlottak mindegyike tagadja a bűnösségét, egyikük sem tett vallomást. Az ügyészség indítványa szerint Tát Margit 1 milliós pénzbüntetést, 168 ezres vagyonelkobzást, illetve 1 év 10 hónap szabadságvesztést kaphatna, két és fél évre felfüggesztve, ha az előkészítő ülésen teljes körű beismerő vallomást tesz. A nyomozás arra egyébként nem tudott fényt deríteni, hová lett a 31 millió forint nagy része.

Senki nem tudja, mire költöttek milliókat a méhkeréki iskolában
A minisztérium szerint rendben lezajlott a program, a tanárok semmit nem láttak belőle, a polgármester feljelenti az ügyben nyomozó pedagógust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik