Belföld csatatér 2019 - szeged

Botka kihívójától megkérdezte a Fidesz, milyen csontvázak eshetnek ki a szekrényből

A baloldali fellegvárban Fidesz-támogatással, de függetlenként induló Nemesi Pálnak nincsenek igazán politikai töltetű vitái az MSZP-s Botka Lászlóval, inkább gazdaságfejlesztési kérdésekben nem értenek egyet a szegedi polgármesterrel. Tisztában van azzal is, hogy a korábbi fideszes városvezetés ügyeit nem felejtették el a szavazók, szerinte azonban 17 év után most már látható a változás a helyi pártszervezetben.

Elvtelen, felelőtlen, migránspárti: durva jelzőket kap az utóbbi időben a jobboldali politikusoktól és a kormánysajtótól Botka László. Önnek is ilyen lesújtó a véleménye Szeged polgármesteréről?

Nekem megvan a saját véleményem. Hogy az mennyire egyezik a jobboldali sajtó véleményével, azt hadd ne minősítsem. De el tudom mondani, hogyan változott a viszonyunk az évek során, hiszen Botka Lászlót azóta ismerem, hogy városvezető lett. Az első markáns véleménykülönbség a fedett uszoda és sportkomplexum előkészületeivel kapcsolatban alakult ki köztünk. A helykeresés során feltérképeztünk 8-10 lehetséges helyszínt. A többség az úgynevezett körtöltésen belül helyezkedett el, én viszont úgy gondoltam, hogy a város jövője szempontjából fontos, hogy a körtöltésen kívülre menjünk, és decentralizáljuk a várost. Ezen kívül mint kamaraelnök, legalább 4-5 éve szorgalmazom, hogy induljon egy zöldmezős iparipark-fejlesztés Szegeden. De hiába.

Ezek mind városfejlesztési kérdések. Az ipari park volt a legkomolyabb törés kettejük között?

Kétségtelenül mérföldkő volt a viszonyunkban.

Botka László nem akart ipari parkot a város mellé?

Ezt tőle kellene megkérdezni, de tény: ilyen most nincs, és nem is kezdődött el az előkészítése. Pedig már az előkészítő munka is éveket vesz igénybe. Botka László úgy gondolja, kifejezetten jó, hogy Szegeden nincsenek jelen a nagy iparvállalatok, mert akkor egy esetleges válság idején sem lesznek tömeges elbocsátások a városban. Én azt gondolom, ez nem helyes gondolkodásmód. Fejlett ipar vagy iparfejlesztés nélkül lehetetlen egy modern város kiépítése. Ez az iparkamara és az egyetem álláspontja is, nem csak az enyém.

Csak nem emiatt gondolta a Szegedi Tudományegyetem rektora is, hogy ön lenne a legmegfelelőbb kihívója Botka Lászlónak? A hivatalos verzió szerint úgy került a porondra, hogy Rovó László rektor a helyi újság címlapján közölt interjújában bejelentette, hogy politikától független, de az üzleti életben, a piacon már gazdag tapasztalatot szerző embernek kellene irányítania a várost, és ez szerinte csak ön lehet.

Nem tudom, ezt pontosan miért gondolta a rektor úr. Nemcsak vele, de az előtte hivatalban lévő hét rektorral is jóban voltam. Rovó Lászlóval legalább tíz éve ismerjük egymást, ennek ellenére nem én inspiráltam erre a bejelentésre.

Fotó: Bielik István / 24.hu

A bejelentés előtt volt casting a Botka ellen bevethető megfelelő személy megtalálására?

Lehet, hogy valaki menedzselt hasonló történeteket. Az indulásomat, hogy finoman fogalmazzak, egy lassan generálódott helyzet hozta el. Tavaly még azt gondoltam, a következő években egyre kevesebb feladatot vállalok magamra, de mivel már hosszú ideje kritikus hangot ütöttem meg Szeged és Csongrád megye gazdaságfejlesztési kérdéseiben, egyre többen kapacitáltak, hogy hajrá, csináljuk meg. Ehhez a csapathoz aztán csatlakoztak a mostani támogatóim is.

Mondjuk ki, a Fidesz támogatja. Ők már 2018-tól gőzerővel keresték a saját jelöltjüket.

Igen, keresték.

A tavasszal telefonos közvélemény-kutatást is indítottak, hogy megtalálják, ki lenne az, akinek megfelelő támogatottsága lehet a városban.

Az ő dolguk, hogy hogyan kutattak.

Csakhogy már egy májusi kutatásban ott volt az ön neve is a szóba jöhető fideszes politikusok mellett.

Hallottam arról, hogy az én nevem is szerepelt a kutatásban, de akkor még híre-hamva nem volt a Fidesszel való együttműködésnek.

Egyeztetés nélkül tette fel a Fidesz a nevét a listára?

Nem tudom, hogy a Fideszé volt-e a kutatás, én is csak az ismeretségi körben értesültem arról, hogy szerepelt benne a nevem. Még egyszer leszögezem: én akkor még nem egyeztettem senkivel. Pletyka szintjén hallottam, volt a városban több ilyen telefonos segítségkérés, hogy ki legyen a jelölt, ezek között egy volt a Fideszé. Én április vége felé folytattam az első egyeztetéseket.

Kubatov Gábor kereste meg?

Nem, helyi szinten mentek a dolgok, Kubatov Gábor csak később kapcsolódott be a megbeszélésekbe. Vele májusban találkoztam először.

Elterjedt az idén az a koreográfia, hogy a Fidesz nehéz terepen párton kívüliek mögé áll be. Nem is kérték, hogy lépjen be a pártba?

Régen sem voltam párttag, most sem leszek az.

Kényelmesnek érzi azt a felállást, hogy  fideszes csapat és kampánygépezet mellett függetlenként jelenik meg?

Nem tudom, hogy ennek milyen hátránya és előnye van, de az biztos: én 14 éves korom óta önálló vagyok. Ez azt jelenti, hogy anyagi értelemben is önálló vagyok. Egyszerű falusi paraszt családból származom, itt, Szegeden, a kollégium mellett is dolgoztam, hogy legyen valamennyi zsebpénzem. Ennek megfelelően kialakult bennem egy önállóságtudat, amit most sem adtam föl. A céget sem örököltem.

A politika azért más tészta. Amikor becsúsznak olyan gikszerek, mint a Fidesz a korábbi oszlopplakátjainak újrahasznosítása, és kiderül, hogy egyszerűen ráragasztották az ön fotóját a fideszes lapokra, akkor a független polgármester-jelölti szerepet nem érzi kellemetlenek?

Én úgy vagyok vele, hogy kiadták egy cégnek, hogy csinálja meg a kampányt. Azt eddig sem néztem, hogy ki, mire, mit ragasztott, hol használták a plakátot előtte, engem csak az érdekel, hogy megállapodás szerint hány plakátot, milyen méretben és hova helyeznek ki.

Fotó: Bielik István / 24.hu

A támogatójáról, a helyi Fideszről mi a véleménye? Hiszen úgy is értelmezhető az önnel kötött megállapodásuk, hogy a párton belül képtelenek voltak saját embert találni a feladatra.

Nem véletlen, hogy a helyi szervezet eredményei az utóbbi időszakban elmaradtak az országos eredményektől. 1998 és 2002 között fideszes polgármester és fideszes többség volt a városházán, de a sorozatos – hogy is mondjam – botrányokat, és bizonyos döntéseket a mai napig nem felejtették el a választók.

Mi volt a legkeményebb fideszes ügy?

Több ingatlan került ki úgy a város vagyongazdálkodásából, ahogyan nem lett volna szabad kikerülnie, és az akkori vezetői magatartás sem használt a párt népszerűségének. A megújulás az elmúlt 17 évben a többszöri nekifutás ellenére sem sikerült, a helyi vezetés folyamatosan cserélődött. De talán a legutóbbi időszak már látható változást hozott.

Pont azért küldték le Szegedre Kubatov Gábor pártigazgatót, hogy rendet tegyen.

Azt gondolom, hogy a helyi vezetés van annyira büszke szegedi, hogy helyi kérdésekben saját maga gazdája szeretne lenni. Ebben a tekintetben talán történt több tanácsadás a párt országos vezetésétől. Most kompromisszumkészebb, együttműködőbb vezetés van a városban, nekem nincs rossz tapasztalatom az együttműködés terén.

A Szeviép-ügy az ön megjelenésének köszönhetően került le a kormánysajtó oldalairól?

Én nem tettem semmit annak érdekében, hogy lekerüljön, mint ahogy azért sem tettem semmit korábban, hogy felkerüljön. A Szeviép-ügyhöz nincsen közöm.

A Fidesz évekig a Szeviép-üggyel támadta Botkát. A tavalyi kampányban és az idén év elején szinte naponta jelentek meg hosszú cikkek arról, hogy a baloldali városvezetés okozta az építőipari vállalat csődjét, sőt odáig mentek, hogy szinte mindenkit megbélyegeztek, akinek köze volt a Szeviép beruházásaihoz.

A stratégiai kommunikációs ügyekhez nincsen közöm.

Ezzel azt mondja, hogy nem beszélték át, hogy az ön cége is konzorciumi partner volt a csőd előtti években az egyik milliárdos Szeviép-projektben?

Tény, hogy megkérdezték tőlem a végső egyezség előtt, milyen csontvázak várhatóak, hogy kiesnek a szekrényből, ha valaki nyitogatja őket. De én akkor is azt mondtam, hogy nincs csontváz. Dolgoztunk a Szeviéppel, hogyne. Együtt dolgoztunk az Aquapolison, és előtte is voltak közös projektjeink.

Sőt a csőd után is volt együttműködése a bebukott tulajdonosok más cégével.

Igen, velük is dolgoztunk.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Azért kérdeztem, mert a jobboldali sajtó visszatérő gyanúsítása szerint politikai irányítással mentek ezek az üzletek.

Abszolút alaptalan gyanúsítgatás. Nem volt ilyen. Mi benne voltunk például az Aquapolis építésének mindkét ütemében. A többi cég azóta eltűnt a színről, de mi még mindig itt vagyunk.

A felépített Aquapolis-fürdő pedig azóta Mészáros Lőrinc irányítása alá került. Szépen belesűrűsödnek egyetlen beruházásba a magyar építőipar átalakulásának különböző stációi.

Tudom, hogy Mészáros Lőrincé, de nem hiszem, hogy ez az egyetlen munkánk, ami időközben gazdát cserélt. Az ingatlangazdálkodásnak ez a része már nem a mi asztalunk.

Manapság a Fidesz számára szimbolikus és politikailag is fontos Lakitelki Népfőiskola bővítésére kaptak milliárdos megrendelést. Egy ilyen típusú munka elnyeréséhez szükség van politikai megbízhatóságra vagy sima közbeszerzéssel meg lehet kapni?

Mi mindig közbeszerzéssel, versenyben kaptunk megbízásokat. Akkor is, amikor a szegedi önkormányzatnak dolgoztunk, és most is. Tiszta a lelkiismeretem.

Ha tippelnie kellett volna, hogy ki lesz a tízmilliárdokba kerülő szegedi kézilabdacsarnok leendő építője, Mészáros Lőrincre, Garancsi Istvánra vagy Paár Attilára tett volna? Azért kérdezem, mert biztos, hogy nem helyi cégek kapják a nagy beruházást.

Fogalmam sem volt, kik kerülnek a pályázatba. A püspök úr stadionját a Market építette, az uszodát a WHB építi, hogy a csarnokot ki fogja, azt nem tudom.

Ha szegedi cégként Szegeden nem is tud nyerni a nagy állami beruházásokban, alvállalkozóként azért részesedhet az üzletből?

Én nem megyek be alvállalkozónak sehova. A magam ura vagyok.

Bár Botka az utóbbi hetekben is rendszeresen megkapta a migránspárti jelzőt, valójában hosszú ideje ez az első választási kampány, amiben az Orbán-kormány nem erőlteti a sorosozást és a migránsozást. Az ön egyik beruházásán külföldi munkavállalók dolgoznak: a politikai migránsozást felülírhatja a gazdasági racionalitás?

A Ferroép Zrt.-nél sosem dolgoztak külföldi munkások, azt, hogy valamelyik alvállalkozónknál  történt ilyen, nem feladatom befolyásolni. A munkaerőhiányt, ezzel együtt a külföldi munkaerő foglalkoztatását szerintem nem lehet feltenni egy mérlegre az illegális bevándorlás kérdésével.

Azért ezen a különbségtételen nem dolgoztak sokat a kormányzati propaganda szakemberei.

Véleményem szerint az illegális bevándorlás más ügy, azt személy szerint én sem tudom elfogadni. De a kontrollált munkaerő-áramlásra szükség van, nem is hiszem, hogy az építőipar az egyetlen ágazat, ahol mára nagyobb arányban megjelent a külföldi munkaerő.

Ha egy gazdaságban hiány van valamiből, akkor azt a piacról, a minél szélesebb piacról kell megszerezni. Ha a gazdaság fölpörgése miatt szükséges a szomszédos, esetleg távolabbi országokból pótolni a munkaerőt, akkor azt legális, dokumentált körülmények között kell biztosítani. Az építőipar működése hektikus, most pont a kétszeresét, 3000 milliárdot termel, mint mondjuk tíz éve. Azt a magyar munkaerőt, amely a válság miatt elment külföldre dolgozni, egyik pillanatról a másikra nem lehet visszahozni.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Ukrajna, Románia a fő munkaerőforrás?

Ha a saját alvállalkozóinkat nézem, leginkább a Vajdaságból, és, mondjuk, 100 kilométeres mélységben Szerbiából. De voltak Ukrajnából is.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban azzal fenyegetőzött, hogy a miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester tavaly novemberben kötött megállapodása érvényét veszti, ha Karácsony Gergely nyeri a főpolgármester-választást. Ez a fenyegetés Botkára és Szegedre is érvényes?

Nem, egyértelműen nem. Épp a napokban jelentették be például, hogy a kormány továbbfejleszti a lézerközpontot. Szeged nincs és nem is lesz olyan megkülönböztetett helyzetben, hogy nem jön semmilyen fejlesztés.

A szegediek számára fontos harmadik híd megépítése körül mégis pont ilyen fenyegetőzés alakult ki.

Ezzel nem értek egyet. Én nem akartam túl nagy hangsúlyt helyezni a híd ügyére a kampányban, de mivel a szegedieknek tényleg fontos téma, megpróbáltam felgöngyölíteni, mi is történt. A Modern Városok Programban a korábbi tervezett költségvetés négyszerese szerepel, de nem haladt az egyeztetés. A költségek emelkedése annak köszönhető, hogy időközben egy bonyolultabb, drágább, vasúttal kombinált terv került előtérbe, de a vasút kérdése nincs kitalálva. Szegednek viszont kell híd, ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy ki nyeri a választást.

Kiemelt kép: Bielik István  / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik