Belföld

A teljes helyi közlekedést központosíthatja a kormány

Három év múlva már kizárólag elektromos meghajtású buszokat szerezhetnek be támogatással az állami társaságok és az önkormányzatok — írta meg a Magyar Közlönyben megjelent busztrtégia alapján a Népszava.

A koncepció szerint a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság feladata lesz a, hogy a 2020 és 2028 közötti időszakban a teljes hazai állami vagy önkormányzati kezelésben lévő járműpark megújuljon. A lap szerint a startégiában az is szerepel, hogy az innovációs miniszternek javaslatot kell készítenie a helyi közösségi közelekdés állami finanszírozási modelljére. A Népszava szerint már októbertől októbertől egyetlen társaságba szervezik a hat regionális központot, feltehetőleg is illeszkedik a központi finanszírozás koncepciójába.

A dokumentum alapján csak magyar vagy legalább magyar gyártású buszokat kell a jövőben beszerezni. Egy, az elektromos járműgyártásban dolgozó forrás a lapnak azt mondta: magyar gyártó jelenleg sem technológiai, sem kapacitás szempontból nem tudna jelentős részt vállalni a buszok cseréjében.  Kínai és német gyártásban azonban  készülnek korszerű buszok Magyarországon.

Kiemelt kép: Illyés Tibor/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik