Belföld csatatér 2019 - budapest

A fideszest ugyanaz zavarja, mint az ellenzékit, csak kevésbé

A fővárosiak nagyon elégedetlenek az egészségügyi ellátással és az autós közlekedéssel, a közbiztonsággal viszont nincs nagy gondjuk. A Závecz Research a 24.hu megbízásából készített kutatást az önkormányzati választás elé Budapesten, az eredményeket a következő hetekben közöljük. Ebben a részben azt mutatjuk be, milyen problémákat tartanak súlyosnak Pesten, illetve Budán, mit látnak gondnak a férfiak és a nők, van-e különbség a különböző korosztályok problémaérzékenysége között. Kiderül az is, hogy a pártpreferencia befolyásolja-e, ki, mit lát problémának.

Nem csak arról kérdezte a budapestieket a Závecz Research, hogy kire szavaznának a főpolgármester választáson, vagy hogy mennyire népszerű a körükben Tarlós István, hanem a főváros más ügyes-bajos dolgairól is.

A felmérés eredményeit feldolgozó sorozatunk második részében azt mutatjuk be, az egyes problémákat mennyire tartják fontosnak a budapestiek. A megkérdezettek egy 1-től 5-ig terjedő skálán mondhatták el a véleményüket különböző kérdésekről. Az 1-es jelezte, hogy nem súlyos a probléma, az 5-ös pedig azt, hogy valamit sürgősen megoldandó gondnak tartanak.

A kirajzolódó problématérképen az a leginkább meglepő, hogy legyen valaki pesti vagy budai, férfi vagy nő, idős vagy fiatal, nagyon hasonlóan értékelte a problémákat.

A legdurvább különbség az ellenzékiek és a fideszesek között látszik, ám még ez a két csoport is hasonló problémákat lát, csak a fideszesek ezeket jóval kevésbé látják súlyosnak.

Az egészségügy rossz, a közbiztonság jó

A lenti szófelhő a megkérdezettek értékelései alapján mutatja meg, hogy a legtöbben az egészségügyi ellátás problémáit látják a legsúlyosabbnak. A lista másik végére a bicikliút-hálózat fejletlensége került. A közbiztonságot pedig viszonylag jónak értékelték a fővárosiak.

Ami érdekes, hogy minden lehetséges probléma 2,5-ös átlagérték feletti osztályzatot kapott. Ilyen kérdéseknél gyakori, hogy középre húznak a válaszok, így egy 3,5 feletti érték már kiemelt figyelemre érdemes. Ebbe a kategóriába került az egészségügyön túl a közlekedés, a kátyús utak sokasága, valamint a légszennyezettség is.

Általában elmondható, hogy az autózással összefüggő problémák eléggé zavarják a budapestieket. Nem sokkal, de valamivel jobban, mint a lakhatási problémák, a koszos utcák, továbbá a kevés zöldterület.

A budaiak kicsit elégedettebbek

Talán sokan rácsodálkoznak, hogy a budaiak és a pestiek lényegében ugyanazt a sorrendet állították fel a problémák között. Összességében a budaik kicsit kevésbé látják súlyosnak a problémákat: ez abból adódik, hogy úgy néz ki, kevesebb lakhatással összefüggő gondjuk van.

Ide sorolható, hogy a légszennyezettséget sem ítélték annyira súlyosnak, mint a pestiek, ami evidens, ha azt vesszük, hogy a ritkábban lakott, zöldebb Budán jobb a levegő, mint Pesten.

Nemek között minimális eltérések

Ha lehet, a két nem között még kisebb a különbség, mint a pesti-budai-összehasonlításban.

Mindössze két területen nagyobb 1 tizednyinél az eltérés: a nőket jobban zavarják a magas ingatlanárak, valamint a kevés zöldterület.

Az olyan előítéletek pedig nem állják meg a helyüket, hogy a parkolási gondok vagy a dugók tipikus férfiproblémák, ezek a nőket is ugyanannyira idegesítik.

Az időseket nagyon aggasztja a lakáshelyzet

A megkérdezetteket a lent látható módon három korcsoportra bontottuk. Nevezzük őket fiataloknak, középkorúaknak, illetve időseknek.

Ami szembeötlő, hogy az időseket mennyivel jobban zavarják a lakhatással kapcsolatos problémák. Legyen szó ingatlanárakról, kevés önkormányzati bérlakásról, Airbnb-k miatt dráguló bérleményekről, ezekre rendre magasabb osztályzatot adtak, mint a fiatalok.

Az összes többi problémát – a közbiztonságtól a zöldterületek hiányáig – mind a három korcsoport nagyon hasonlóan értékelte. A középkorúakat valamivel jobban zavarja, hogy nem találnak parkolóhelyet, mint a fiatalokat, de más jelentősebb eltérést nem találni.

Egyedüli furcsaság, hogy az egészségügyi ellátás problémáit a fiatalok látják a legsúlyosabbnak, miközben az idősebbek, akik többet járnak orvoshoz, valamivel jobbnak látják a helyzetet.

A diplomások gondtalanabbak

Ha az iskolázottság szerinti bontást nézzük, akkor már növekszenek a különbségek a problémák megítélésében, de a sorrendjük hasonló marad minden végzettségi szinten.

Ha összeadjuk a tizenhárom kérdésre adott összes osztályzatot, akkor azt kapjuk, hogy a diplomások 2 teljes ponttal kevesebbet adtak a problémák súlyosságára, mint az alapfokú végzettségűek, az érettségizettek pedig szinte pont félúton vannak közöttük.

Az egyik legérdekesebb, hogy minél alacsonyabb valakinek a végzettsége, annál rosszabbnak ítéli a közbiztonságot.

Ezt magyarázhatja, hogy a magasabb végzettségűek jobb állásokhoz jutnak, így végezetül biztonságosabb környéken élhetnek.

Ami még említésre méltó, hogy a végzettség növekedésével a lakhatási problémák súlyossága is csökkenni látszik, ami szintén az előző gondolatmenetet támasztja alá.

A legnagyobb szakadék

Az egész mintában a legdurvább eltérések a fideszesek és az ellenzékiek között vannak. A pártnélküliek válaszai az ellenzékiekéhez hasonlítanak, csak kevésbé végletesek.

A kormánypártiak is nagyon rossz osztályzatokat adtak az egészségügyi ellátásnak, a légszennyezettségnek, az utak állapotának: a problémák sorrendje megfelel annak, ami a teljes budapesti lakosságra kijött. Az ellenzékiek és a pártnélküliek viszont magasabb pontokkal jelezték, hogy szerintük komolyabbak a gondok, mint ahogy a fideszesek látják.

Az egészségügy problémáit az ellenzékiek például 0,7 ponttal értékelték rosszabbra, mint a kormánypártiak.

Hasonlóan nagy különbség egyedül a zöldterületeknél van: az ellenzékiek és a pártnélküliek jóval több zöldet szeretnének a városba, a fideszesek véleményei alapján viszont elbírna még több térkövet a főváros.

Módszertan

A felmérés 800 ember megkérdezésével készült, Budapest felnőtt népességét reprezentáló mintán. Az adatfelvételt telefonon végezték, augusztus 26. és 31. között.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik