Belföld

Karácsonyék üzentek Hunvaldnak

„Kedves Gyuri!” felütéssel írt levelet a Budapesten mind a 23 kerületben együttműködő ellenzéki tömb Hunvald Györgynek, hogy rábírják arra, ne induljon az októberi választásokon polgármesterjelöltként. Az MSZP-t a párt támogatása híján hátrahagyó volt VII. kerületi polgármesternek szóló levelet

  • az ellenzéki összefogás erzsébetvárosi polgármesterjelöltje, a DK-s Niedermüller Péter,
  • a fővárosi közgyűlésben ülő szintén DK-s Gy. Németh Erzsébet,
  • Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt,
  • és az ellenzéki budapesti alku egyik főtárgyalója, az MSZP-s Molnár Zsolt szignózta.
Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt volt elnöke, Kunhalmi Ágnes, a párt volt budapesti elnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke, volt EP-képviselõ az MSZP-Párbeszéd budapesti kampányrendezvényén a Marczibányi téri Mûvelõdési Központban 2018. április 3-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A 24.hu birtokába került levél szerint a VII. kerületben „a változást akaró polgárok többségben vannak, de a valódi esélyt, hogy ezt a többséget érvényesíteni tudják, csak nehéz, sok lemondással járó megállapodással lehetett elérni”. Ahogy írják, csak akkor lehet legyőzni „a mai hatalom embereit”, ha nem azon verseng az ellenzéki oldal, hogy ki a „legnagyobb kicsi”.

Úgy ismerünk, hogy Téged is ez a felelősség motivál. Arra számítunk, hogy neked és az általad vezetett csoportnak sem az a célja, hogy a Vattamány Zsolt nevével fémjelzett fideszes kerületvezetés tovább regnálhasson mindenféle eredmény nélkül, pusztán azért, mert a többiek egymással vitatkoznak az emberek szolgálata helyett

– győzködik Karácsonyék a levélben a Hunvald-féle csapatot. Majd egy ajánlat is elhangzik arról, hogy egyeztessenek az oldalak a tíz egyéni választókerületben, és végül egyetlen ellenzéki jelölt álljon csak szemben a kormánypárti jelöltekkel.

Azt viszont leszögezik hogy az „egyesült ellenzék” polgármesterjelöltje kizárólag Niedermüller Péter lehet.

„Javaslatunk tehát a következő: indulj egyéni önkormányzati képviselőként Erzsébetváros egyik választókerületében úgy, hogy az ellenzék egyetlen jelöltje sem indul el veled szemben az adott körzetben, támogassuk mindannyian közösen Niedermüller Péter polgármesterjelöltségét, a hozzád kötődő további 9 egyéni jelölt pedig ne induljon el a 2019. évi önkormányzati választáson a VII. kerületben” – üzenik Hunvaldnak, hogy egyéniben hagynak neki egérutat, ha a polgármesteri székre nem aspirál.

„Mi győzni akarunk” – írják a levelet jegyző ellenzéki erős emberek, világossá téve, hogy szerintük ez jó eséllyel csak úgy lehetséges, ha nem osztja meg erőit az ellenzék több polgármesterjelölt között.

De akkor vegyük is át, hogy miért és hogyan alakult ki az a faramuci helyzet Erzsébetvárosban, hogy levélben kell üzengetniük egymásnak az ellenzékieknek.

Nyerhető ellenzéki kerület, de túl sok jelölt

A VII. kerületet mind a fideszes, mind az ellenzéki oldalon olyan kerületként jegyzik az elemzők és a stratégák, hogy bárki nyerhet, de egy nagy ellenzéki összefogással a kormánypárt esélyei lényegesen csökkennének.

Legutóbb, öt éve a a kormánypárti Vattamány Zsolt 44 százalékos eredménnyel, a DK-s Farkas Ferenc előtt mindössze 12 százalékpontos előnnyel hozta a kerületet. Az LMP-s Moldován László 10 százalékkal futott be a harmadik helyre, és a jobbikos jelölt is csinált közel 8 százalékot.

Tehát papíron egy teljes ellenzék összefogással simán verhető lenne a Fidesz a VII. kerületben.

Azonban mivel Erzsébetváros egy ilyen kiélezett, billegő kerület, ezért sem a papírforma, sem a  sima helyzetek nem jellemzőek rá. Jelenleg úgy néz ki, hogy az ismétlésre készülő Vattamánnyal szemben három olyan ellenzéki jelölt is feláll, akik külön-külön is képesek jelentős mennyiségű szavazatot gyűjteni.

Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója és Vattamány Zsolt polgármester a fővárosi Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium, valamint a Madách Imre Gimnázium diákjaival éneklik József Attila Tiszta szívvel című versét a költészet napja alkalmából a Madách téren 2019. április 11-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI

Niedermüller Péter öt év EP-képviselőség után érkezett vissza a helyi politikába, és az ellenzéki pártok mind fel is sorakoztak mögé a kerületben a budapesti alku keretében. Azonban Niedermüllernek nincs sok köze a kerülethez – a tavalyi országgyűlési választáson például a II. kerületben volt képviselőjelölt –, emiatt többen kritizálják is, hogy helyismeret nélkül ejtőernyőzött a hétbe.

Elsők között az LMP korábbi budapesti elnöke, a zöld pártot nyár elején maga mögött hagyó Moldován László, aki bejelentette, hogy 2014-hez hasonlóan ismét elindul, de immár nem LMP-sként. Moldován az indulást bejelentő posztjában főleg azzal érvelt, hogy ő kerületi lakos, sok helyi kapcsolattal, helyi önkormányzati képviselői tapasztalattal a háta mögött, ezért alkalmasabbnak gondolja magát Niedermüllernél. Azonban a pártnélküli politikust egyedül Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt csapata, és néhány helyi civil támogatja, tehát komoly kampányt nem fog tudni folytatni.

Hunvald  mögött sem látszik erős csapat, viszont annak ellenére, hogy 2010 után mintegy két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, és eddig jogerősen egy év letöltendő szabadságvesztést kapott polgármesteri működése alatti korrupciógyanús ügyeiért, mégis ismert és viszonylag népszerű a kerületben. Ha polgármesteri győzelemre nem is esélyes, de arra igen, hogy jelentős számú ellenzéki szavazatot gyűjtsön be.

Karácsonyék levele alapján egyértelmű, hogy Hunvaldot igyekszik pacifikálni az „egyesült ellenzék” Erzsébetvárosban, annak árán is, hogy egy képviselői helyet átengednének a volt szocialistának, lényegében azért cserébe, hogy Niedermüllertől ne vegyen el szavazatokat: ezzel lényegében elismerik, hogy Hunvald tényező még mindig a VII. kerületben. Érdemes felidézni, hogy bár az ellenzéki oldal már kitaszította, de kilépése előtt még jelentős szocialisták is kardoskodtak jelöltsége mellett.

Úgy látszik, most Karácsonyék kínálnak neki egy utolsó hajszálat, hogy folytatódhasson a politikai karrierje. Ehhez annyit kellene Hunvaldnak tennie, hogy visszalép.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik