Közélet

Hunvald György kilép az MSZP-ből

Kilép az MSZP-ből Hunvald György jelentette be a Facebookján a volt erzsébetvárosi polgármester, akire nemrég letöltendő szabadságvesztést kért az ügyész hűtlen kezelés miatt.

Hunvald azt írta, hogy nemrégiben több mint ötezer kerületi lakos az ajánlásával kérte azt, hogy ne hagyja abba a kerületi politizálást, ez pedig erőt adott neki abban, hogy a helyes úton jár. Ugyanakkor

A helyi ellenzéki politikai pártok tárgyalásai során előállt az a politikai helyzet, hogy az összefogott ellenzéki pártok némelyike kizárta azt a lehetőséget, hogy megmérettessem magam. Ezzel, az MSZP nem tudott mit kezdeni és nem tudta megoldani a problémát. Hosszasan töprengtem, mit tegyek, és úgy döntöttem, hogy nem leszek annak gátja, hogy a kerületi MSZP szervezet a személyemen keresztül blokkolja az ellenzéki összefogást.

A volt országgyűlési képviselő állítja, hogy nem haraggal válik el a párttól, amelynek 26 éven keresztül volt tagja, de ezentúl civilként folytatja a politizálást.

Hunvald György ellen 2016-ban kezdeményeztek perújítási eljárást több mint tíz évvel ezelőtti megbízási és munkaszerződések miatt. Az ügyészség szerint a vádlott VII. kerületi polgármesterként színlelt szerződéseket kötött ismerőseivel, barátaival, ami után nem történt teljesítés, munkavégzés, és ezzel mintegy 45 millió forint kárt okoztak Erzsébetvárosnak.

Volt olyan szerződő, aki havi kétszázezer forintot kapott, de az eljárás során nem tudta megmondani mi volt a dolga. Volt akinek testvérvárosokkal kellett volna kapcsolatot kiépíteni, de érdemi tevékenységet nem végzett. Mások vállalkozásfejlesztés vagy tanácsadás címén kaptak összességében milliókat az önkormányzattól – mondta június végi vádbeszédében az ügyész.

A vádhatóság azt is Hunvald György terhére rója, hogy 2002-től erzsébetvárosi polgármesterként engedélyezte elődje, Szabó Zoltán szocialista politikus számára a korlátlan telefonhasználatot, ami szintén milliós nagyságrendű kiadása volt a kerületnek.

Az ügyészi indítvány szerint a Hunvald terhére róható cselekményekért a törvény szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyész ennek középmértékét, azaz három év körüli letöltendő börtönt indítványozott.

Hunvald György 2010 körül mintegy két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, eddig jogerősen egy év letöltendő szabadságvesztést kapott, tehát ha az ügyészi indítványnak megfelelő büntetést kapna, akkor az előzetesben töltött idő beszámításával még mintegy másfél évre kellene börtönbe vonulnia. A politikus az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó