Belföld

Szél Bernadett beperelte Palkovics minisztériumát, amiért fontos dokumentumokat titkolnak

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő még az uniós klímacsúcs után fordult közérdekű adatigényléssel a Palkovics László vezette Információs és Technológiai Minisztériumhoz, hogy az adja ki azokat a háttértanulmányokat, amelyek alapján az Orbán-kormány megvétózta a 2050-es uniós klímacélt.

A minisztérium nem adta ki a tanulmányokat, azt válaszolták Szélnek, hogy azok titkosak. A képviselő válaszul beperelte a minisztériumot. A birtokunkba jutott keresetlevél szerint

a magyar vétó egyben azt is jelenti, hogy a kormány a 2019. szeptember 23-i klímacsúcson is a 2050-es céldátumban rögzített karbonsemlegesség ellen fog állást foglalni, ami hatással lesz a kibocsátáscsökkentési vállalásaira, és a klímaváltozás elleni globális fellépés eredményességére is.

Miért vétózta meg az Orbán-kormány az európai klímavédelmi vállalásokat?
Kínai érdek, orosz érdek, lengyel érdek – sok minden közrejátszott.

Titkosítás

Az LMP korábbi társelnöke azért szerette volna megismerni a dokumentumokat, amelyekre a kormány a vétóját alapozta, mert annak hosszútávú következményei vannak a klímaváltozás elleni harcra. Egyúttal a magyar kormány klímatervéről is szerette volna megtudni, hogy mire alapozták. A képviselő kikérte azokat a társadalmi egyeztetés körében beszerzett civil és szakmai véleményeket és megvalósíthatósági tanulmányokat is, amelyek a szintén már megszületett és az Európai Bizottságnak megküldött, nyilvános (bár még nem véglegesített) Nemzeti Energia- és Klímatervhez (NEKT) kapcsolódtak. Palkovics minisztériuma azonban ezeket az információkat döntés-előkészítő anyagoknak minősítette, ezért nem adta ki.

Palkovics László. Fotó: Bielik István / 24.hu

A klímavétóról pedig arra hivatkozva nem akartak nyilatkozni Palkovicsék, hogy mivel az EU 2050-es klímacéljáról még nem született döntés, ezért az azt megakadályozó vétót sem kell megindokolniuk.

Szél szerint viszont sem a klímavétót megalapozó tanulmányok nem titkosíthatók, hiszen azok megismerése nem befolyásolja érdemben a döntést. A NEKT háttértanulmányait pedig szerinte azért kellene kiadni, mert „a dokumentum maga is hivatkozik a nyilvánosan lefolytatott társadalmi egyeztetésre, így annak megismerése szintén a nyilvános vita része kell, hogy legyen”.

Klímaharc

Szél Bernadett klímaügyi hadakozása a kormánnyal nem csak ezen a fronton zajlik. Korábban megírtuk, hogy Orbán Viktor elmulasztott beszámolója miatt a képviselő a házelnökhöz fordult, Kövér László azonban Orbánhoz dobta a labdát.

Kövér elismerte, hogy Orbán törvényt szegett, majd Orbánra bízta a megoldást
Szél Bernadettnek feltűnt, hogy a miniszterelnök nem igyekszik beszámolni a parlamentnek, ami miatt sérül az Országgyűlés egyik fontos jogköre.

A független képviselő korábban összehívta volna a parlament Európai ügyek bizottságát a kormány klímaügyi vétója miatt, azonban a bizottság fideszes elnöke, Hörcsik Richárd nem hívta azt össze. Szerinte „nem hajt a tatár”, ráér az ügy az őszi ülésszakig.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik