Belföld

Kövér elismerte, hogy Orbán törvényt szegett, majd Orbánra bízta a megoldást

Mint megírtuk, Szél Bernadett levelet küldött Kövér Lászlónak, hogy a fideszes politikus házelnöki minőségében szerezzen érvényt az országgyűlési törvénynek, és szólítsa fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy számoljon be a parlament következő ülésén az Európai Tanács június 20-21-i üléséről. Ugyanis az országgyűlési törvény értelmében a miniszterelnöknek beszámolási kötelezettsége van minden ET-ülés után, méghozzá az időben utána következő magyar parlamenti ülésen.

Orbánt felszólították elmulasztott beszámolójának pótlására
A miniszterelnöknek törvényi kötelessége lenne a parlamentet tájékoztatni az Európai Tanács ülései után. Többször elmulasztotta már ezt, most a klímavétót nem magyarázta meg az országgyűlésben.

Ezt a beszámolót Orbán Viktor elmulasztotta azután, hogy megvétózta a 2050-es uniós klímacélt.

„A miniszterelnök – törvényi kötelezettsége ellenére – az Európai Tanács ülését követően sem tájékoztatta az Országgyűlést az ülés kimeneteléről és a döntés indokairól, így egy ilyen horderejű kérdésben nem valósulhatott meg a Kormány európai uniós tevékenységének ellenőrzése az Országgyűlés által” – írja a levélben a független országgyűlési képviselő, aki a klímacél vétója miatt tematikus bizottsági ülést is kezdeményezett, egyelőre kevés sikerrel.

Szél Bernadett. Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

A miniszterelnök mondja meg, mi legyen

Szél Bernadett kifejtette nekünk, hogy azért különösen fontos, hogy Orbán beszámoljon az ET-ülésekről, mert a parlament így gyakorolhat kontrollt a magyar miniszterelnök felett. Márpedig az országgyűlés dolga a kormány, és így a miniszterelnök ellenőrzése is. Ha Orbán nem számol be, akkor sérül a parlamentnek ez a jogköre.

Azért van lehetőség arra a kettős beszédre, amit Orbánék folytatnak az Európai Unióról, mert a miniszterelnök nem tájékoztatja az ott történtekről a parlamentet

– mondta a független képviselő.

A házelnök válaszában elismerte, hogy Szél Bernadettnek igaza van, egy 2004-es törvény szerint a mindenkori miniszterelnöknek be kell számolnia az ET-ülések után a parlamentnek. Kövér László azt is írta, hogy elkötelezett híve annak, hogy „az Országgyűlés maradéktalanul betöltse a végrehajtó hatalom feletti ellenőrző szerepét”.

Mindezekből az következne, hogy a házelnök feladatának eleget téve felszólítja a miniszterelnököt, hogy jelenjen meg a parlament előtt, és számoljon be a munkájáról. Azonban Kövér László mégsem ezt az utat választotta párttársával szemben.

Kövér azt a kibúvót találta, hogy a magyar szokásjog úgy alakult, hogy a miniszterelnökök csak „jelentősebb ügyekben, eseti jelleggel tájékoztatták az Országgyűlést”, így nem probléma, ha  a miniszterelnök nem jelenik meg a törvény előírása szerint minden ET-ülés után a parlamentben. Mindez azt is jelenti, hogy a klímavétó nem „jelentősebb ügy”, hiszen Orbán nem számolt be róla. Szél Bernadett szerint pedig a szokásjog nem írja felül a törvényeket, tehát nem lenne mérlegelési joga a miniszterelnököknek, hogy mikor számolnak be az uniós ülésekről.

Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 8-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Kövér más kifogást is talált: azt írta, hogy a miniszterelnök elmulasztott beszámolója nem jelenti „a kormányzati tájékoztatás elmaradását, hiszen a Kormány rendszeresen informálja az Országgyűlés szakbizottságát, az Európai ügyek bizottságát”.

Mióta én abban a bizottságban ülök, Orbán Viktor soha nem jelent meg

– mondta erre Szél Bernadett, aki tavaly októberben ült át az Országgyűlés Európai ügyek bizottságába, miután kilépett az LMP-ből, és átadta nemzetbiztonsági bizottsági helyét Ungár Péternek, aki korábban az európai ügyekkel foglalkozott.

Másrészt a bizottság fideszes elnöke, Hörcsik Richárd sem igyekezett tisztázni a klímavétó körüli helyzetet. Szerinte ráér a dolog az őszi ülésszakig, és Szélre bízta, hogy gyűjtse össze a tematikus ülés összehívásához szükséges aláírásokat, ami csak úgy jöhet össze, ha azt fideszesek is támogatják. Tehát Kövér második érvelése sem áll sziklaszilárd lábakon.

Kövér László tehát két kifogást is hozott, hogy miért nem akkora probléma, hogy Orbán nem a törvények szerint cselekedett, de mégis érzi, hogy ez így nincs rendjén. Ezért azzal a forradalmi javaslattal élt, hogy a törvényt szegő miniszterelnökhöz irányította a problémát, hogy oldja fel ő:

Figyelemmel ugyanakkor arra, hogy a ciklusokon átívelő, korábban nem kifogásolt gyakorlat – immár 2004 óta – valóban nincs összhangban a hatályos szabályozással, levélben fordultam a miniszterelnök úrhoz, kérve a gyakorlat és a szabályozás felülvizsgálatát és azok egymáshoz igazítását

– azaz most Orbánnál pattog a labda, hogy beszámol-e minden ET-ülés után a parlamentben, vagy a fideszes többségű parlamenttel a háta mögött törvénymódosítást kezdeményez. Szél Bernadett erre azt mondta, hogy csak remélni tudja, hogy Orbán „nem heréli ki a törvényt”.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik