Belföld

Maróth Miklós: Orbán nem azon tanakodik, hogyan törjön borsot a magyar kutatók orra alá

Palkovics László egyértelmű felhatalmazást adott a terület összefogására és vezetésére, az irányítótestület pedig azért van, hogy irányítson – mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatóhálózat Irányító Testületének elnöke. Mint mondta, ez alapján, mivel ő a testület elnöke, úgy gondolja, hogy annak a nevében az ő szava dönt.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktornak mondott-e már ellent, azt felelte:

Nekem nem ez a dolgom, a tanácsadója vagyok. Ő mond majd nekem ellent, mikor a világmegváltó ötleteimmel előállok, ő meg megmondja, mit tart belőle kivitelezhetőnek.

A felvetésre, hogy ezt nem tartja-e összeférhetetlennek, azt mondta, hogy nem a miniszterelnököt képviseli a testület élén, hanem a tanácsadója.

Az két külön dolog, én önállóan gondolkozom. A miniszterelnökről van egy mumuskép, de ő nem azon tanakodik egy sötét szobában ülve, hogy hogyan törjön borsot a magyar kutatók orra alá. Stratégiai döntéseket hoz, legutóbb arról beszélt, hogyan képzeli el a fejlődést 2030-ig

– mondta.

Maróth Miklós: Orbán azt mondta, „több pénzt akartam nekik adni, ebből lett a baj”
Ő lesz az MTA-ból kiszakított kutatóintézeti hálózatot felügyelő bizottság elnöke. Olyanokkal vacsorázott, mint Szaddám Husszein, a nagyapjáról pedig úgy tudni, udvarolt Rogán Antal dédanyjának. Nagyinterjú.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik