Közélet

Maróth Miklós áll MTA-ról leválasztott kutatóhálózatok élére

Az előzetes pletykáknak megfelelően Maróth Miklós fogja vezetni a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA) elvett kutatóintézeteket, erről csütörtökön adott ki közleményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A Hvg.hu forrásai szerint Lovász László, az MTA elnöke diktátumszerű ajánlatot kapott és a minisztérium csak idősebb jelöltek között válogatott.

Ugyanakkor Palkovics László miniszter csütörtökön úgy fogalmazott, hogy Maróth, „teljes mértékben konszenzusos jelölt” volt, semmiféle kényszer nem volt Lovász László irányába, végigmentek azon az öt jelöltön, akit mindketten alkalmasnak találtak a feladatra, közülük pedig Maróthra esett a választás, aki vállalta. Ráadásul a jelöltek között voltak fiatalabbak is.

A Corvin-lánccal és Széchenyi-díjjal is kitüntetett, és Orbán Viktor barátjaként is emlegetett Maróth Miklós, 2008 és 2014 között az MTA alelnök volt, majd 2014-ben megpályázta az MTA elnöki posztját, de akkor alulmaradt Lovásszal szemben. Az akadémia átalakításáról folytatott vitákon Maróth az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében vett részt, ő volt az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság társelnöke.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik