Belföld

Szeptemberre felállhat a kutatóintézeteket irányító hálózat

Néhány héten belül összeül az akadémiai kutatóhálózatot átvevő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányító testülete – értesült a Magyar Hírlap. A napilap úgy tudja, hogy a kormánytól és az MTA-tól is függetlenül működő szervezet székhelyének kiválasztása is zajlik.

A testületbe, amelynek az elnökével, Maróth Miklóssal nemrég interjút készítettünk, az akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium hat-hat főt delegált. Maróth a Magyar Hírlapnak azt mondta, a testületnek gyorsan fel kell állnia, saját hellyel, minimális apparátussal, ami az Akadémiától származik majd.

Azt ígérte, az új intézmény működésének mihamarább formát adnak, a bürokráciát pedig nemzetközi mintára csökkentik. A lap információi szerint ebbe a folyamatba a nemzetközi tudományos élet szereplőit is bevonnák, olyanokat is, akik eleinte tiltakoztak az átalakítás ellen.

A menetrend szerint az ELKH szeptember elsejéig veszi át az Akadémiától a kutatóintézet-hálózatot, a folyamatra részletes akciótervet dolgoztak ki, ennek egyik első lépéseként átvilágítják a kutatóintézetek eddigi működését.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik