Belföld

Lényegében arra kérte a rendőrség Szél Bernadettet, hogy vizsgálja ki az ügyet, amiért ő tett feljelentést

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő júliusban tett feljelentést hivatali visszaélés, közfeladati helyzettel visszaélés és testi sértés megalapozott gyanúja miatt a szerb határon található tranzitzónában éheztetett külföldiek ügyében a Csongrád és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A feljelentésben többek közt az áll, hogy 2018 augusztusa óta 14 esetben összesen 23 embernek nem adtak enni a magyar hatóságok.

A 444.hu most arról ír, hogy Szél feljelentésére a Nemzeti Nyomozó Irodától érkezett válasz, és feljelentés kiegészítést rendeltek el.

Szél Bernadettnek így most nyolc napja van arra, hogy

  • elküldje a nemzetközi jelentéseket, amik a tranzitzónás élelmezést sérelmezik;
  • ezek hiányában elküldje az éheztetés körülményeit részletező egyéb dokumentumokat;
  • elküldje a feljelentésében megjelölt 23 külföldi személyes adatait;
  • az Emberi Jogok Európai Bíróságának az ügyben hozott döntéseit, amikben kötelezi a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában lévő embereknek;
  • és a feljelentését alátámasztó egyéb dokumentumokat.

A lap megkeresésére a képviselő arról beszélt, abszurd, hogy egy országgyűlési képviselőnek kellene nyolc nap alatt elvégeznie egy komplett nyomozást és beszereznie ezeket a dolgokat.

Az EJEB nyilvános döntései például csak kezdőbetűt tartalmaznak, a menedékkérőktől – akiknek egy része ma már lehet, hogy nincs is a tranzitzónában – egyenként kellene beleegyezést kérni, hogy a személyes adataikat használhassuk.

– fogalmazott Szél Bernadett, hozzátéve, hogy igyekszik minden elérhető iratot határidőre összegyűjteni és átadni azt a rendőrségnek.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik