Belföld

77 gyermek van a röszkei tranzitzónában, köztük egy 10 éves agytumoros kislány

Szél Bernadett független képviselő és Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője közösen látogatott el szerdán a röszkei tranzitzónába. A tranzitban jelenleg 133 fő tartózkodik, ebből 77 gyermek.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt van egy 17 éves kísérő nélküli kiskorú is a tranzitzónában

– mondta Szél Bernadett a 24.hu-nak.

A látogatás során a képviselők azzal szembesültek, hogy a tranzitzónában a dolgozók gyakorlatilag kimondták azt, hogy „amíg Strasbourg nem avatkozik be, addig a törvények miatt a hivatal nem adhat ellátást”.

Az éheztetés a mindennapok gyakorlatává vált, ezért Szél Bernadett jogi útra tereli az ügyet: ismeretlen tettes ellen feljelentést nyújt be a menetrendszerű éheztetés miatt az idegenrendészeti zónában.

A tranzitzónában egy 10 éves agytumoros kislány is ott van, akinek az édesapja azt mondta a parlamenti képviselőknek, hogy

az lenne a vágya, hogy legalább a gyermeke kimehessen.

A súlyosan beteg kislány kemoterápiát kap, betegségét még az idevezető úton diagnosztizálták, azonban csak a kezelések idejére távozhat a tranzitból.

A kép a röszkei tranzitzónában készült. Fotó: 24.hu

A gyermek a képviselők látogatása során azt mondta,

néha úgy érzem, börtönben vagyok.

A család 3,5 hónapja tartózkodik a tranzitzónában, az apa elmondása szerint a kislány kórházba egyszer-kétszer megy havonta, naponta kétszer látja orvos.

A tranzitzónában él egy 3 éves süketnéma kisfiú is, aki egy vesével született. A szülők mind arra panaszkodnak, hogy nagyon nehéz kordában tartani a gyerekeket ebben a melegben. A felnőttek sok esetben különböző nyugtatókat kapnak, de mivel a gyerekek ezekből nem kaphatnak, ezért rendkívül nehezen kezelhetővé válnak sok esetben.

Van olyan család, aki több mint egy éve tartózkodik a tranzitban.

A hálóhelyiségekben nincsen légkondicionáló, ezért több család átköltözött a konyhában, hiszen legalább ott van.

A képviselők élelmiszeradományt vittek a gyerekeknek, Bősz Anett pedig könyvgyűjtést kezdeményez a tranzitzónában élő gyerekeknek. Szél Bernadett nem először hívja fel a figyelmet a tranzitzónákban uralkodó állapotokra: júniusban törvényjavaslatot nyújtott be a menekültek éheztetése, és a gyerekek rabságban tartása ellen, azonban a független képviselő törvénymódosító javaslatával nem foglalkoztak érdemben.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Kelemen Zoltán Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik