Belföld

Addig tologatja az aktákat a kormányhivatal, amíg se érettségi, se felvételi

Nagyon fel van dúlva húsz személy, akik a budapesti Szinyei Gimnázium esti tagozatán végeztek. Illetve végeztek volna. Illetve, ők úgy tudták, hogy végeztek, csak egy túlbuzgó hivatalnok akadékoskodása meg a kormányhivatal teszetoszasága miatt most úgy tűnik, nemcsak bukják az érettségijüket, de ha mégis visszakapják, akkor sem tudnak idén már felvételizni, jövőre meg szinte esélytelenek lesznek.

A kacifántos történet lényege az, derül ki a hvg.hu cikkéből, hogy húsznál azért jóval többen érettségiztek az esti tagozatra járók a szóban forgó gimnáziumban, de húszan egy olyan testület előtt vizsgáztak, ahol B. I. volt az Oktatási Hivatal delegáltja. Letették a szóbeli érettségit is, és csak utána szóltak nekik, hogy valami nem stimmel, és megsemmisítették az összes tárgyból tett érettségijüket. B. I. ugyanis abba kötött bele, hogy szerinte a testület előtt vizsgázók nem teljesítették a vizsga minden feltételét, mert bizonyos természettudományos tárgyakból hiányzott egy-egy érdemjegyük.

Ez abból adódott, hogy a Szinyei esti tagozatára egy másik középiskolából átjelentkezett a tanulók korábbi iskoláikban eltérő évfolyamokon tanulták a kémia, biológia, fizika és földrajz tárgyakat.

A Vörösmarty Gimnáziumból érkezett Gergely 9.-ben ott például nem tanult biológiát, ezért arról az évfolyamról nem volt érdemjegye. Amikor 10. után átjelentkezett a Szinyeibe, ez nem okozott problémát, mert az iskola pedagógiai programja és vizsgaszabályzata csak azokból a tárgyakból írta elő a különbözeti vizsgát és a hiányzó érdemjegy megszerzését, amelyekből a tanuló később érettségizni szeretne. Mivel Gergely ezt biológiából nem tervezte, fel sem vetődött, hogy a hiányzó érdemjegyből később probléma lehet, a 12. osztály végén így neki – és többi, hasonlóan járt társának is bejegyezték az év végi bizonyítványába, hogy „érettségit tehet”

– világítja meg egy példán az ügyet a hvg.hu.

Szóval akik a B. I. által fémjelzett testület előtt érettségiztek, azokkal kibabráltak, a többiben elfogadták az iskola pedagógiai programjában írtakat, vagyis, hogy a nem érettségi tantárgyak esetében nem kell különbözetivel pótolni a hiányzó érdemjegyeket. Így az egy osztályba járó, azonos helyzetű diákok „szerencsésebbje” kapott érettségi bizonyítványt, a többiek csak az említett határozatot.

Ebbe persze nem nyugodtak bele az érettségizők, illetve hozzátartozóik, megfellebbezték a döntést. Az idő azonban sürgetett. Tegnapig, azaz július 23-ig fel kellett volna tölteni az érettségi eredményeket a felvi.hu oldalra, mert ma hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat.

Na és itt jön az újabb csavar. Bár

a Szinyei végzősei informális ígéretet kaptak az erőforrás minisztériumtól, hogy még a felvi.hu rendszer lezárása előtt döntenek az ügyükről, az elkeseredett diákok és szülők kedden, a határidő utolsó napján személyesen mentek el a kormányhivatalba, hogy ne kelljen kivárniuk a postázást, és vihessék a – reményeik szerint pozitív – határozatokat egyből az iskolába, amely a pontszám-számításhoz szükséges érettségi eredményeket feltölteni jogosult a felvi.hu-ra. A döntések azonban az ígéret ellenére nem születtek meg, az illetékes főosztályon azt mondták, hogy „majd valamikor a héten” kézbesítik a határozatokat.

Így aztán nagyon úgy fest, idén nem jut be a 20 személy a felsőoktatásba. Jövőre pedig még sokkal nehezebb lesz.

2020-tól ugyanis csak akkor juthat be bárki egyetemre illetve főiskolára, ha minimum egy tárgyból emelt szintű érettségit tett, és van legalább egy középfokú nyelvvizsgája. Az érintettek többsége viszont éppen azért járt esti tagozatra, mert egyedül kellett eltartania magát – munka mellett pedig nem tudott és nem tud a jövőben sem annyi energiát fektetni a tanulásba, amennyit mondjuk egy emelt szintű érettségihez kellene – írja a portál.

Kiemelt képünk illusztráció, nem a Szinyeiben készült. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik