Belföld
apa

Új kezdeményezés a P&G-től: 2 hónap fizetett „apasági szabadság” az újdonsült édesapáknak (X)

A vállalat az új kezdeményezéssel motiváltabb dolgozókat és boldogabb családokat teremt. A #ShareTheCare elnevezésű új program lehetővé teszi, hogy az apák 8 hetes fizetett távollétet vegyenek ki, a gyermek születésétől vagy adoptálásától számított 18 hónapon belül. A Procter and Gamble új kezdeményezése egyenlő esélyeket is teremt mindkét szülő számára a gyermeknevelésben már a kezdetektől.

A legtöbb kutatás szerint a gyermekkel való születés utáni hosszabb együttlét erősíti a szülő-gyermek közötti köteléket, és hosszan tartó pozitív hatást gyakorol a gyermek fejlődéséhez, magasabb kognitív, valamint érzelmi fejlettségi szintet és jobb fizikai egészséget garantál.[1] A gyermekgondozás szülők közötti megosztása bizonyítottan pozitív hatással van az anyákra is, mivel az könnyebben térhetnek vissza a munkahelyükre, a női foglalkoztatottsági szint magasabb, és a kereseti különbségek alacsonyabbak. [2]

A cég nemcsak az egyes családok és a vállalat életére szeretne pozitívan hatni, hanem a társadalom egészét kívánja pozitívan befolyásolni az új, fizetett szülői szabadság politikájával. A P&G elkötelezett a szülői szerepek körüli sztereotip felfogás megváltoztatásában, ösztönzi az apákat, hogy szánjanak időt magukra, gyermekükre és a családjukra, használják ki az „apasági szabadságot”

Kolarovszki Zoltán, a v munkatársa, aki augusztustól veszi ki az apasági szabadság első felét, így vélekedik a kezdeményezéssel kapcsolatban „A kisbaba életének első néhány hónapja nagyon intenzív. Az apai jelenlét épp olyan fontos, mint a szűk család (édesanya, testvérek) többi tagjáé, hogy a változás gördülékeny legyen, és mindenki megtalálja a helyét. Azt gondolom, hogy a szerető környezet így biztosítható legjobban a babának.”

Léder László ismert pszichológus, szervezetfejlesztő, az Apa Akadémia megalapítója és a Csendes Apa forradalom című könyv szerzője az új kezdeményezés kapcsán elmondta: “A kisgyermekes apák munka-magánélet egyensúlyának felborulása, az “apalibikóka” sajnos általános és globális jelenségnek tekinthető. A KSH NKI 2018-ban megjelent beszámolójában kiemeli, hogy hazánkban 2008-óta folyamatosan nő az apákra nehezedő kenyérkeresői szerep elvárás, miközben egybe erőteljesebben megjelenik (tegyük hozzá, nagyon pozitív módon) az otthoni és nevelési feladatokban aktívan résztvevő apa igénye is. A pszichológus hangsúlyozta azt is, hogy mennyire fontos, hogy a szülők és gyermekeik a gyermek születést követő első 1000 napban minél több időt tölthessenek el egymás közelében. „Minél korábban bekapcsolódik egy apa gyermeke gondozásába és nevelésébe, annál mélyebb, stabilabb, hosszú évekre meghatározó hatású pozitív apa-gyermek kapcsolat alakulhat ki.”

Caucasian father kissing baby boy in nursery
Caucasian father kissing baby boy in nursery

A #ShareTheCare szülői szabadságpolitika a Procter&Gamble széleskörű flex@work üzleti stratégiájának része, mely stratégia felismeri a munka-magánélet összehangolásának fontosságát életszakasztól függetlenül. A cég flex@work politikáját képezik olyan vállalati dolgozói kedvezmények, mint például a teljes éves szabadság lehetősége, a rugalmas munkaidő, részmunkaidő vagy az otthoni munkavégzés biztosítása annak érdekében, hogy a dolgozó a magánéleti szükségleteit a munkája mellett is menedzselni tudja. „Rendkívül fontos, hogy a ShareTheCare program normává váljon, hiszen hosszútávon szeretnénk megváltoztatni azt a felfogást, miszerint a szülői szabadság gátja lenne a karrierfejlődésnek. – tette hozzá Krubl Yvette, a vállalat kommunikációs vezetője.

A mai és a jövőbeni munkaerőnek a flexibilitás egy igen erős szempont munkahely választásánál.[3] Kutatások kimutatták azt is, hogy azok az apák, akik kihasználták a szülői szabadság által biztosított előnyöket, inkább voltak hűségesek munkahelyükhöz[4].”

Léder László pszichológus hangsúlyozta, hogy „az aktív apaság támogatása hosszú távú befektetésnek tekinthető mind a családok, mind pedig a munkaadók számára. A megfelelő munka-magánélet egyensúly biztosítása esetén az apák motiváltabban végzik munkájukat is. Az ideiglenes vagy részleges kivonulás a munka világából, jelentősen csökkentheti a munkahelyi kiégés veszélyét és az apai jelenlét pozitív hatással bír a gyerekek, illetve az egész család mentálhigiénés és egészségügyi állapotára.”

Father spoon feeding baby daughter
Father spoon feeding baby daughter
[1] European Union, 2018; Paternity and parental leave policies across the European Union
[2] European Union, 2018; 2018 Report on equality between women and men in the EU
[3] (Deloitte Millennial Survey 2018)
[4] Harvard Business Review, Koslowski, 2018: When Workplace Cultures Support Paternity Leave, All Employees Benefit
Scientific American, Barron, 2017: The Economics of Paid Parental Leave
Címkék: apa

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73908380, A kiállítást a 2B Galéria a magyarországi deportálások 75. évfordulója alkalmából szervezi és a II. világháborúban elpusztított 565 000 magyar zsidónak állít emléket. Koncepciója szervesen kapcsolódik a Waldsee 1944 című, a galériában 2004-ben (majd később még több mint húsz helyszínen, többek között Berlinben, Washingtonban, New Yorkban és Cape Town-ban) bemutatott kortárs képzőművészeti projekthez.  A holokauszt áldozatainak leveleit ma levéltárak őrzik. A képeslapok, papírfoszlányok, levelek a munkaszolgálat és a deportálás különleges dokumentumai, legtöbbször szerzőjük életének utolsó pillanataiban íródtak. Waldsee az auschwitzi megsemmisítés szimbolikus helyszíne., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.