Közélet

A magyar bíróság elutasította a hazájában korrupció miatt elítélt Gruevszki kiadatását

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön elutasította az Észak-macedón Köztársaság kiadatási kérelmét, és megszüntette az ország egykori miniszterelnökének – a Magyarországon menedékjogot kapott – Nikola Gruevszkinek az őrizetbe vételét, és szabadlábra helyezését rendelte el.

A volt macedón politikus kiadatási tárgyalása délelőtt tíz órakor kezdődött a Fővárosi Törvényszéken, ám a sajtó nem vehetett részt az eseményen, mert a bíróság zárt tárgylást rendelt el az ügyben. A hazájában korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt Gruevszkit a XI. kerületi rendőrség állította elő a tárgyalásra csütörtök reggel, ám nem bilincselték meg, és nem vezetőszáron irányították a tárgyalóterembe.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt az akkor még Macedónia nevet viselő Észak-Macedónia miniszterelnöke. Tavaly májusban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt. Azonban az eljárások vége előtt a volt macedón kormányfő tavaly novemberben Magyarországra érkezett, ahol menekültstátust kért és kapott. Észak-Macedónia tavaly év végén kérte a politikus kiadatását, de az Interpol is elfogatóparancsot adott ki ellene.

Nemrég az is kiderült, hogy Gruevszki a magyar külügyminisztérium helyettes államtitkárával találkozott a budai ház egyik lakásában, ami éppen a 444.hu szerkesztősége mellett van.

Ezután pedig Szijjártó Péter külügyminiszter is arról nyilatkozott, hogy rendszeresen szokott találkozni a korrupció miatt elítélt politikussal a saját irodájában.

Szijjártó Gruevszkiről: Rendszeresen szoktunk vele beszélni, én például a saját irodámban
A külügyminiszter a parlamentben leszögezte, hogy ez a jövőben is ugyanígy lesz.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik