Belföld

Kálmán Olga elkészült a programjával

Az egészségüggyel és közlekedéssel kapcsolatos tervekről árult el néhány részletet. A Párbeszéd társelnöke szerint nem lehet megvalósítani.

Kálmán Olga főpolgármester-jelölt az ATV-ben, a korábban épp általa vezetett Egyenes Beszédben jelentette be, hogy elkészült programja, amit szerdán fog bemutatni. A DK által támogatott jelölt a műsorban az egészségügyre és a közlekedésre vonatkozó javaslatairól árult el részleteket.

Szerinte az egészségügyben nemcsak a pénz számít, hanem a szervezés, az emberség és az odafigyelés is. Elmondta, öt perc alatt lehetővé kell tenni, hogy egy budapesti lakos időpontot tudjon foglalni szakorvosi ellátásra, ez ma még sokszor órákba, akár napokba telik. Ügyfélszolgálatot hozna létre, ami elsősorban telefonos lenne, és szervezetten összefogná a szakorvosi ellátást.

Az is célja, hogy a betegek a nap bármely szakában, 0-tól 24 óráig 25 percen belül megfelelő ellátást kapjanak. Ehhez szerinte a háziorvosi és gyermekorvosi ellátás megszervezésére és hálózatba tömörítésére van szükség, a szakértelem pedig az Országos Mentőszolgálatnál van meg, ezért nekik kellene plusz forrást adni, hogy ezt a feladatot is el tudják látni.

Elmondta: szakértőkkel egyeztetve megtudta, hogy a 3-as metró szerelvényeit fel lehet szerelni klímával, minden más állítással ellentétben. Ezen felül tíz év alatt ezer hagyományos buszt elektromosra cserélne a BKV-nál, ami lízingeléssel valósulhatna meg.

Frissítés: Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke is vendége volt a műsornak. Azt mondta, Kálmán Olga programja nagyon szép, de nem lehet megvalósítani. Szerinte hiába lenne megoldható, hogy öt percen belül időpontot szerezzen valaki a szakorvosi rendelésre, ha az ellátás maga hónapokat csúszhat, mert nincsenek orvosok. Ennél picit többet kellene tenni – mondta, kifejtve, hogy a főpolgármester béremelést nem tud intézni az orvosoknak, de abban például tud segíteni, hogy eszközöket ad a szakrendelőkbe.

Arra is kitért, hogy az elektromos buszok bevezetésére nincs kapacitás: már korábban vizsgálták ennek lehetőségeit. Sehol a világon nincs olyan főváros, ahol átálltak volna elektromos buszokra – magyarázta. Arra a kérdésre, hogy ha így támadják Kálmán Olgát, mi lesz, ha megnyeri az előválasztást, Szabó Tímea kijelentette: akkor támogatni fogják őt, szakértőik leülnének, és átdolgozzák közösen a programpontokat. (Fotó: 24.hu / Ivándi-Szabó Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik