Belföld

Matolcsy boldoggá tenné Magyarországot 2030-ra

Mi sem egyszerűbb ennél.

Tíz pontban foglalta össze Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, hogy miben lehetnénk világelsők 2030-ig. A növekedés.hu-n megjelent cikkében (amit a 444 szúrt ki) azt írja, nem lenne olyan nehéz elérnünk a fejlett országok közül elsőként a demográfiai fordulatot, ehhez annyi kell, hogy minden évben 1500 gyerekkel több szülessen az előzőhöz képest.

Egy évtized alatt elérné, hogy legalább egy magyar egyetem bekerüljön a világ száz legjobbja közé, kettő a második százba, három pedig a harmadik száz közé. Matolcsy tíz pontja közt van „az egészségügy sikeres fordulata”, valamint a gazdaság, a társadalom és az állam teljes digitális átállása, ami „gyors, egyszerű és végtelen erőforráson alapul”.

Világelsők lehetünk, ha egyszerre hallgatunk a szívünkre és az eszünkre: számoljuk hát fel a szegénységet Magyarországon 2030-ra! Kezdjük a 300 afrikai szegénységben élő kistelepüléssel és a nagyvárosok szegényfoltjaival, majd ne hagyjuk abba

– írja a jegybankelnök, aki szerint „Budapest 4 milliós regionális központ felé tart, a Kárpát-medence egy 25-30 milliós Mega City felé, a négy visegrádi ország hatra léphet, Szlovénia és Horvátország társulhat 2030-ra”. A nagyratörő tervek közt szerepel az Ausztriához való felzárkózás, és az életminőség összes mutatójának kétszeresére emelése.

Matolcsy úgy véli, mindehhez „az MNB 330 pontos Versenyképességi Programja egy kulcscsomó, ami egy csomó rozsdás zárat nyit”.

Fogadjuk meg Lao-Ce tanácsát: „Wei wu wei – megerőltetés nélkül, csak könnyedén…”

– zárja írását. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik