Gazdaság

Nem muzsikál jól a Matolcsy-egyetemet építő cég

51 milliós veszteséget ért el a tavalyi évben a Kecskeméti Duális Oktatási Zrt., amely nem csak a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak tulajdonában álló cég, de ők a felelősek a Matolcsy-egyetem építéséért is. Ez még az amúgy sem eredményes 2017-es évhez képest is visszaesés, amikor ugyan pluszban voltak, de mindössze 8,6 millió forint adózott eredményt tudtak elérni. 2018-ban a 129 ezer forintos, értékesítésből származó, és a 875 ezer forint egyéb bevétel erre nem volt elég.

Jobb évet zárt  a Ferida Zrt., amelynek adózott eredménye 2018-ban 186 millió forint volt és ennek örömére ki is fizettek 530 millió forint osztalékot. Igaz, ez visszalépés a 2017-es évhez képest, amikor bő 1 milliárd forintos osztalék jutott a részvényeseknek.

Még a 2017-esnél is rosszabb éve volt a Vízház Zrt.-nek, amelynek egyetlen részvényese az Optima Zrt. Míg két évvel ezelőtt 32 millió forint veszteséget ért el, 2018-ban már 263 millió forintos mínuszt könyvelhetett el.

Fellendült viszont az üzlet a Kasselik-Ház Zrt.-ben, ahol az adózott eredmény a 2017-es 81 millió forinttal szemben 2018-ban már 281 millió forint volt. A nettó árbevétel kicsivel volt kevesebb az előző évinél, 212 millió forint, de az egyéb bevétel összege 5,9 milliárd forint volt. Osztalékot nem fizetett az ingatlanfejlesztő, az eredményt az eredménytartalékba csoportosították át.

A befektetéssel és ingatlanhasznosítással foglalkozó Optima Zrt.-nél az értékesítés nettó árbevétele tavaly 642 millió forint volt, de pénzügyi bevételből még 3 milliárd forint is befolyt a kasszába. A cég 6 millió forint adózott eredményt könyvelhetett el, osztalék fizetése helyett az eredménytartalékot gyarapították.

Az Optimáról írtuk meg tavaly decemberben, hogy kezelésébe tartozó Budai Várbeli épületéből többszörös szerződésszegésre hivatkozva azonnali hatállyal kitették Zsidai Roy cégét.

Kirúgták Zsidai Roy cégét az MNB várbeli épületéből
A doktori iskolát többszörös szerződésszegés miatt kellett elhagyniuk.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik