Közélet

„Kitépem a kibaszott karod és majd azzal verlek agyon” – Toroczkaiék Törökszentmiklóson tüntettek

A Mi Hazánk Mozgalom vonulását betiltotta a rendőrség, de a „rendért” hirdetett demonstrációra engedélyt adtak, így helyszíni tudósítónk szerint körülbelül kétszáz szélsőjobboldali le is utazott Törökszentmiklósra. Előzmény, hogy nemrég felkerült az internetre egy videó, amelyen egy valószínűleg bódult állapotban lévő férfi összever két másikat egy törökszentmiklósi trafikban. Helyiek szerint egy hónappal korábban ugyanő egy sörözőben vert össze egy fiút. A rendőrség a férfit őrizetbe vette, majd letartóztatta, de a Mi Hazánk Mozgalom vezetőjének, Toroczkai Lászlónak ez nem volt elég, cigánybűnözést kiáltott, és erődemonstrációt szervezett a településre.

Kedd délután több helyszínen is ellentüntetést tartottak: az egyiken romák emlékeztek meg a tatárszentgyörgyi romagyilkosságokról, egy másikon a Magyar Szolidaritás Mozgalom tartott ellendemonstrációt, és ellenzéki politikusok is megjelentek Törökszentmiklóson, többek között Kunhalmi Ágnes, Szél Bernadett és Donáth Anna. 

Vagyis egy tüntetésre három ellentüntetés jutott, mégis a Mi Hazánk Mozgalom fekete ruhás szimpatizánsai jelentek meg a legnagyobb számban. Ez persze csak akkor igaz, ha a rendőröket nem számoljuk bele, mert tudósítónk szerint

az egyenruhások kétszer annyian voltak, mint az összes tüntető.

A szélsőjobbos tüntetés felénél néhány újabb tüntető érkezett, akik táblákkal és bekiabálásokkal próbálták megzavarni Toroczkaiék rendezvényét. Az alábbi videón is látszik, hogy nagy a feszültség a tüntetők és az ellentüntetők között: egy fekete ruhás férfi például azt kiabálja egy rendőr arcától pár centire egy ellentüntetőnek, hogy:

Kitéptem a kibaszott karod és majd azzal verlek agyon.

A Mérce beszámolója szerint Toroczkai a városban garázdálkodó „cigány terroristákról” beszélt, valamint külföldről támogatott, és olykor a kormány által is fizetett roma jogvédőkről, akik szerinte azonnal lázítani kezdték a cigányságot. Megemlített két, általa bátornak nevezett törökszentmiklósi magyart: egyrészt azt, aki meghívta őket a városba, másrészt azt, aki feltöltötte a roma ember által elkövetett bűncselekmény videóját az internetre.

A 24.hu-nak nemrég több törökszentmiklósi roma is arról beszélt, mennyire félnek a politikai hangulatkeltéstől:

Rettegnek a romák Törökszentmiklóson
A Mi Hazánk Mozgalom erődemonstrációt szervez a településre, ahol egy férfi összevert két másikat a trafikban. Videó.

kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik