Belföld

Vádat emeltek a korrupt pénzügyőrök ellen

Hivatali vesztegetés elfogadása és két rendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt emelt vádat az ügyészség két szabolcsi pénzügyőrrel szemben.

A pénzügyőrök 2017 nyarán megállítottak egy kocsit két szabolcsi település között, amelyet egy általuk jövedéki jogsértés elkövetése miatt korábbról ismert férfi vezetett.

A kocsi átvizsgálásakor 4 üveg magyar zárjegy nélküli vodkát és 2 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát találtak. Miután ezen termékeket betették a szolgálati kocsiba, közölték a férfival, hogy jövedéki jogsértés miatt bírságot kell fizetnie. A férfi kérte, hogy a szabályszerű eljárástól tekintsenek el, amelyért cserébe a pénzügyőrök 30 ezer forintot kértek. A férfi sokallta, de végül elfogadva az összeget, a bankjegyeket az útlevelébe tette, majd átadta a pénzügyőröknek.

A pénzügyőrök kivették a pénzt, ezután az útlevelet visszaadták, majd elhajtottak a helyszínről és az ellenőrzési adatlapon valótlanul azt rögzítették, hogy az ellenőrzött személynél nem állapítottak meg jogsértést.

További szolgálati tevékenységük során a pénzügyőrök a vodkával és a cigarettával kapcsolatban rádión valótlanul azt jelentették, hogy azokat a városi piac mellett, illetve egy buszmegállónál találták. Miután bevonultak szolgálati helyükre, erről valótlan tartalmú ellenőrzési jegyzőkönyvet, valamint lefoglalásról rendelkező végzést készítettek.

A két pénzügyőr – aki azóta már nem dolgozik a NAV-nál – akár 12 év börtönt is kaphat a halmazati büntetésekkel együtt. A korrupciós pénzt átadó gyanúsított a nyomozás ideje alatt elhunyt, ezért az ügyészség vele szemben az eljárást megszüntette.

Fotó: illusztráció/MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik