Belföld

Tura még az idén rendbe teszi a Tiborczék kastélyához vezető utat

Őszre elkészülhet az exkluzív rendezvényhelyszínné átépített kastély, ahogyan a szép új burkolat is a Park utcában. Tiborczék új nevet adnak a Schossberger-kastélynak: benne lesz, hogy Tura és hogy kastély.

A Pest megyei Turán hat utcát fejlesztenek az idén, ebből az egyik éppen az, ami két oldalról is a kalandos úton Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez került Schossberger-kastélyt határolja. A Park utca vezet el a kastély homlokzati oldala és a szomszédos futballpálya mellett is.

A munkát az önkormányzattól a gödöllői székhelyű Penta Építő Kft nyerte el, a közbeszerzesi hirdetmény szerint 287,1 millió forintos áron. A cég összesen 2,4 kilométernyi turai utat tesz rendbe, ebből a Park utca 741,8 méter. Az április 4-én aláírt szerződésből (amit pdf-ben itt talál)  pedig az is kiderül, hogy a munka határideje 180 nap, tehát a Park utcának legkésőbb októberig el kell készülnie.

A sietség valószínűleg jól jönne Tiborczéknak: a Turizmus.com szűk sajtóbejárás keretében vehette szemügyre a kastélyt, beszámolójukban arról írnak, hogy az ingatlan 2019 őszére elkészülhet. A lap szerint elsősorban exkluzív rendezvényhelyszínként vezetik be a piacra a kastélyt, amelynek elnevezéséről hamarosan döntenek, annyit tudni, hogy a Tura és a kastély szavak mindenképpen szerepelnek majd benne.

Szűk egy hete mi is járunk a helyszínen, igaz, csak kívülről vettük szemügyre, hogy áll a milliárdos átépítés. A Park utca burkolata helyenként valóban töredezett, kisebb kátyukat is látni lehet, de összességében az aszfalt nem néz ki sokkal rosszabbul, mint a turai átlag. Egy, a kastély előtt álldogáló munkás azt mondta, hogy a kastély gyakorlatilag elkészült, jelenleg nagy erőkkel parkosítanak. Főleg a kerítésnél.

Egy helyi lakos pedig biztosított minket:

A gyerekeknek nagyon tetszik, mert olyan, mint a Disney-kastély.

Fotó: A szerző felvétele

Tiborcz fejleszt, a Penta rendbe tesz

Talán csak véletlen, de a Penta korábban is kapott olyan felújítási munkát, ami egy Tiborcz-érdekeltség közelében van. Január 9-én jelentette be Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület Fidesz-KDNP-s polgármestere, hogy Budapest két nagy belvárosi tere, a Vörösmarty és a Podmaniczky tér teljesen megújul. Ekkor még csak annyit lehetett tudni, hogy nem aprózzák el: a Vörösmarty teret faltól falig rendbe teszik, a Podmaniczky teret pedig parkosítják, fákkal ültetik be, illetve cserélik a kőburkolatot. Néhány hét múlva derült ki, hogy mindkét munkát a Penta végzi el, összesen 3,4 milliárd forintért.

Itt jön a talán véletlen kapcsolódás is: a Vörösmarty tértől karnyújtásnyira van az a két épület, a belvárosi Mahart-ház és a Dorottya utca 2. alatti ingatlan, amelyeket Tiborcz Istvánék luxusszállodává alakítanak át.

Belvárosi ötcsillagos szálloda építésére kapott engedélyt Tiborcz István cége
A projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánították. 

A turai kastélyt 2015-ben, meglehetősen olcsón adták el a BDPST Zrt. tulajdonában lévő TRA Real Estates Kft.-nek. A tranzakcióhoz az önkormányzat nagyvonalúan hozzájárult és lemondott elővásárlási jogáról. Ekkoriban még csak sejteni lehetett, hogy a kastélyra a miniszterelnök vejének fáj a foga: az első nyom az volt, hogy a turai képviselőtestületet elsőként Hamar Endre, Tiborcz István üzlettársának ügyvédi irodája kereste meg. Nem sokkal később a 444.hu derítette ki, hogy a 2015-ben személyesen Tiborcz  fizette be a BDPST Zrt. alapításához szükséges illetéket. Tavaly júniusban pedig véget ért a bújócska és Orbán Viktor veje megszerezte a cég többségi tulajdonrészét.

Fotó: A szerző felvétele

Szeptemberben a BDPST már közleményben tudatta, hogy Tura ékességéből rendezvényközpontot csinálnak és 4,5 milliárd forintból fejlesztik a Schossberger-kastélyt, ami rekreációs funkciókkal gazdagodik. Mint írták: a kastély egy 19 vendégszobával rendelkező rendezvényközpontként üzemel majd, ahol akár esküvők és kulturális programok is szervezhetőek. A nagy kérdés az volt, hogy a BDPST Zrt. honnan teremti elő az óriási összeget. A G7 kérdésére a cég azt a tájékoztatást adta, hogy 2,25 milliárd forintot saját zsebből húznak elő, majd az Átlátszó a Közjegyzői Kamara nyilvántartásában kiszúrta, hogy a Gránit Bank 1,9 milliárdos jelzáloghitelt adott Tiborcz cégének.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után érkezett meg Tura polgármesterének levele. Szendrei Ferenc ebben arról ír, hogy a felújítandó utakról a képviselőtestület döntött. A településvezető többek között arra is kitér, hogy a Park út – Régi vásártér út útszakasz Tura központi területén helyezkedik el, már 2005-ben is pályázatot nyújtottak be a felújításra, de nem jártak sikerrel. Körülbelül negyven éve kockaköves alapra aszfaltoztak, ezért sok a kátyu az érintett útszakaszon. „A Park út településünk egyetlen olyan önkormányzati tulajdonú belterületi útja, melyen menetrend szerinti Volánbusz járatok közlekednek. A busztársaság már évek óta több ízben kérte az út rendbetételét. Ez az út összeköti a Vácszentlászló felé vezető országos közutat a Zsámboki úttal, erről az útról közelíthető meg a turai kastély, az önkormányzat sporttelepe, valamint az egyik áltanános iskolai telephely is” — fogalmaz Tura polgármestere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik