Belföld

Költségvetési csalás: több mint 20 milliárdos vagyont zárolt a NAV

Tizenhat spanyol és öt olasz ingatlan mellett magyarországi lakóparkot és társasházat, illetve járműveket, követeléseket vettek zár alá.

A NAV pénzügyi nyomozói költségvetési csalás és pénzmosás miatt nyomoznak az Europol segítségével. Letartóztatták, illetve bűnügyi felügyelet alá helyezték a kiterjedt üzleti hálózattal rendelkező cégtulajdonost és a fiát, a társaság ügyvezetőjét és még három gyanúsítottat.

Zároltak magyar, külföldi vagyontárgyakat. A bűnös vagyonból származó értékek nem eladhatóak, megterhelhetőek. A bíróság dönthet majd arról, hogy

a több mint húszmilliárd forint értékű vagyon mekkora részére vonatkozzon vagyonelkobzás, mekkora rész képezze a pénzbírság alapját.

A zárolt vagyontárgyak rendeltetésszerű használata, a cég legális működése nincs korlátozva.

Az egyik terhelt a Maldív-szigetekre indult, amikor a repülőtéren elfogták a pénzügyi nyomozók, majd üzemében őrizetbe vették a cég rövid időre Magyarországra érkezett tulajdonosát és a magyar ügyvezetőt. A tulajdonos fia Dubajon át „repült” a nyomozókhoz.

Kiderült, munkavállalóikat színlelt módon alvállalkozóknál, valós fizetésüknél kisebb összegre jelentették be. Ezzel összesen mintegy ötmilliárd forint kárt okoztak nemcsak a költségvetésnek, hanem a munkavállalóknak is, hiszen ez a táppénz és a nyugdíj megállapításakor hátrányos.

A színlelt ügyletekből származó haszonból több mint egymilliárd forintot osztalékként egy, az érdekeltségi körükbe tartozó ciprusi cégnek utaltak. A pénzt kölcsönként továbbutalták egy szintén hozzájuk köthető, spanyol vállalkozásnak. Pénzmosásra utal, hogy a bűncselekményből származó vagyont bankon való átfuttatással, transzformálással igyekeztek legalizálni.

A gyanúsítottakat bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és pénzmosás miatt hallgatták ki. Ezért akár húsz év szabadságvesztés is lehet a büntetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik