Belföld

Részletes vallomást tett a terrorizmussal gyanúsított F. Hasszán

Részletes vallomást tett a terrorizmussal gyanúsított F. Hasszán. A Magyar Nemzet információi szerint a szír férfit kedd reggeltől délután négy óráig hallgatták ki a Fővárosi Nyomozó Ügyészség munkatársai. A terrorgyanús szír férfi részletesen beszámolt arról, hogy az utóbbi években merre járt és kivel találkozott. Kiderült többek között, hogy a szíriai hadseregben szolgált korábban. A férfi ügyvédje, Kelen László szerint jelenleg ötven-ötven százalék az esély arra, hogy F. Hasszán valóban terrorista, de arra is, hogy — mint fogalmazott — „csak egy szír paraszt”.

Kelen László a kilencórás kihallgatás után a lapnak azt mondta, hogy a hatóságoknak csak a közvetett tanú áll rendelkezésükre, vagyis az, aki ismeri a vérengzés egyik szemtanúját. Mint ismert, két olyan tanú van Belgiumban, akik korábban azonosították F. Hasszánt, mint a homszi vérengzés egyik elkövetőjét, irányítóját, az Iszlám Állam (ISIS) középvezetőjét. Az eredeti szemtanút viszont még nem sikerült kézre keríteniük a belga hatóságoknak.

A védő attól tart, hogy a közvetlen szemtanú F. Hasszán egy rosszakarója, a gyanúsított szír férfi ugyanis dezertált az Aszad által vezetett szír kormányerőktől, amelynek bosszújától a mai napig tart. Védencének a szír kormányerőknél betöltött szerepéről azt mondta, hogy csak rövid ideig volt a hadsereg tagja. Ott harci cselekményekben, hadműveletekben nem vett részt, csupán objektumok őrzésében vállalt szerepet. Kelen szerint ez analfabetizmusának és egy korábbi térdsérülésének is köszönhető.

A védő szerint abban az időszakban, amelyben terrorcselekmény elkövetésével, terrorszervezet vezetésével gyanúsítják, F. Hasszán Törökországban és Görögországban tartózkodott. Tegnap az ügyészségi nyomozóknak főként erről beszélt a gyanúsított, neveket, adatokat, telefonszámokat sorolt fel, olyan tanúkét, akik alá tudják támasztani történetét. Ezzel kapcsolatban Kelen László kérdésünkre elmondta, hogy szerinte nincs ellentmondás abban, hogy F. Hasszán analfabétának vallja magát, miközben számos személy telefonszámát és lakcímét fejből tudja, valamint a telefonjában is vannak mentett információk. Kelen szerint egyes üzeneteit például a felesége írta.

Az embercsempészéssel kapcsolatban Kelen azt mondta, hogy ügyfele egy, a feleségére hasonlító asszonyt próbált Európába hozni saját párjának a papírjaival ötezer euróért. Miután lebuktak, felfüggesztett börtönbüntetést kapott embercsempészetért és közokirat-hamisításért, ezután kiutasították Magyarországról.

A védő beszélt azokról a felvételekről is, amelyeken a gyanú szerint F. Hasszán látható az ISIS szimpatizánsaként. Ezen a felvételen „egy olyan személy van, aki élteti az ISIS-t” – mondta Kelen. A védő azonban a látottak alapján nem tudja egyértelműen azonosítani az ügyfelét. Mint mondta, lehet akár ő is, de nagyobb összeget nem tenne rá.

F. Hasszánt azzal gyanúsítják, hogy 2016-ban, az Iszlám Állam köteléké­ben parancsot adott húsz ember lefejezésre, és tíz ember kivégzésében személyesen is részt vett. A szír férfi tagadja a vádakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik