Belföld

3,9 milliárdból kártalanítják a bedőlt NHB betéteseit

Matolcsy György unokatestvérének bankjától az MNB vonta meg a tevékenységi engedélyt.

Összesen 3,9 milliárd forint kártalanítást fizet az Országos Betétbiztosítási Alap az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. 756 betétesének – derül ki az alap pénteki közleményéből. Az ügyfelek egy része már a héten megkapta a kártalanítást.

Két hete számoltunk be arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank visszavonta az NHB tevékenységi engedélyét, és elrendelte a végelszámolást. Az NHB egyébként annak a Szemerey Tamásnak az érdekeltsége, aki Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére.

A pénteki közleményből kiderül, hogy 275 ügyfélt illet meg 500 ezer forint feletti kártalanítási összeg, az ő részükre összesen 3,867 milliárdot fizetnek ki. A kártalanítandó ügyfelek többsége, 481 ügyfél félmillió forintot, vagy az alatti kártalanítást kap, a részükre kifizetendő összeg összesen 27,6 millió forint.

A banknak Magyarországon kívül 43 országból voltak betétesei, köztük Costa Ricából, Libanonból, Grúziából, Venezuelából és Vietnamból.

Decemberi interjúnkban Zsiday Viktor tőkepiaci szakember elmondta, hogy az NHB kevéssé foglalkozott lakossági betétgyűjtéssel, főként jegybanki alapítványi pénzekkel és a jegybanktól származó növekedési hitelprogramos, gyakorlatilag 0 százalék kamatozású hitelekkel pumpálták fel.

Ha nem normál hitelbírálat, jövedelmezőség alapján oszt hiteleket egy bank, hanem más, nem üzleti szempontok is masszívan szerepet játszanak – barátság, rokonság, egy politikai irányvonalhoz tartozók segítése – akkor előbb-utóbb az lesz a vége, hogy a haverok nem fizetnek, nem törlesztik a hitelt. Aztán helyettük majd mi, adófizetők fogjuk fizetni a cechet a hitelező bank feltőkésítése révén

– összegzett a szakember. (Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik