Belföld

Feljelentést tesz a DK a Matolcsy-unokatestvér bankjának ügyében

A Demokratikus Koalíció (DK) hűtlen kezelés és csalás gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az NHB Növekedési és Hitel Bank Zrt. ügyében.

A DK frakciószóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a Magyar Nemzeti Bank március 14-i hatállyal visszavonta az NHB Növekedési és Hitel Bank Zrt. működési engedélyét.

Vége az NHB Banknak
Nem működhet tovább Matolcsy György unokatestvérének bankja - így döntött az MNB.

Gréczy Zsolt úgy fogalmazott, hogy a pénzintézet éveken keresztül a „Matolcsy-család házibankjaként működött”. Az NHB tulajdonosa Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás volt, és a pénzintézettől a jegybankelnök két fia is nagyobb összegű kölcsönt kapott.

A bedőlés következményeit nem azok viselik, akik szétosztották egymás között a bank pénzét, hanem mindenki más, akinek van bankszámlája vagy hitelszerződése, mert az ő pénzükből fizetik ki a kárt.

A DK szerint nem maradhat következmények nélkül, hogy Matolcsy György jegybankelnökként minden engedélyt megadott a „család bankjának”, közpénzeket helyezett ki oda, hogy azokat később „széthordják a családtagok” – indokolta feljelentésüket.

Gréczyt megkérdezték arról, hogy a parlament kedden csökkentette harminchat ellenzéki országgyűlési képviselő tiszteletdíját. Az ügyben személyesen is érintett politikus azt mondta, hogy az országgyűlési képviselők véleménynyilvánítási szabadságát súlyosan korlátozó, felháborító döntés született.

Újabb kérdésre azt felelte, hogy a családvédelmi akcióterv annak a kudarcnak a beismerése, hogy soha ennyire kevés gyermek nem született, mint most. A DK fontosnak tartja, hogy minél több gyermek szülessen, ezért a párt egy saját javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek.

(MTI)

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik