Belföld

Közmunkára ítélt férfi buktatta le a korrupt önkormányzati vezetőt

közmunka (közmunka, )
közmunka (közmunka, )

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vesztegetés elfogadásának bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot egy önkormányzatnál csoportvezetőként dolgozó férfival szemben, aki pénzt kért egy közérdekű munkára ítélt férfitól azért, hogy az el nem végzett munkáját ledolgozottként igazolja.

A csoportvezetőnek az volt a feladata, hogy irányítsa a hatóságok által kiközvetített közcélú foglalkoztatottakat. Ebből adódóan az ő feladata volt az elítéltek munkával való ellátása, az általuk ledolgozott idő jelenléti íven való rögzítése, majd annak a pártfogó felügyelőhöz való eljuttatása is.

Az egyik elítélt 300 óra közérdekű munka büntetése végrehajtásának helyszínéül a pártfogó felügyelő az önkormányzatot, mint munkáltatót jelölte ki. Az elítélt meg is kezdte a munkát a csoportvezető felügyelete alatt.

A csoportvezető felhívására az elítélt négy nap tekintetében a jelenléti ívet már azelőtt aláírta, hogy a munkát elvégezte volna. Az elítélt napokkal később reggel 9-kor ismét munkára jelentkezett az önkormányzati vezetőnél, aki ekkor azt az ajánlatot tette a dolgozónak, hogy adjon neki 10 ezer forintos, és ennek fejében ő ledolgozottként tünteti fel a jelenléti íven az adott napot úgy, hogy azt valójában le sem kell dolgoznia. Emellett azt is közölte vele, hogy a későbbiekben is le tudja igazolni számára a napot ugyanígy.

Az elítélt visszautasította az ajánlatot és aznap már meg sem kezdte a munkát, nem ment többet dolgozni az önkormányzathoz, hanem jelezte a pártfogónál, hogy milyen ajánlatot tett neki a csoportvezető.

Az ügyészség pénzbüntetést kért a korrupt önkormányzati csoportvezetőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik