Belföld

Nem kérte senki, ezért nem ellenőrzi az ÁSZ a kamupártokat

24.hu
24.hu

2019. 01. 11. 21:16

Az Állami Számvevőszékhez a törvényben meghatározott határidőig nem érkezett az ellenőrzés iránti kérelem

– ez áll az Állami Számvevőszék MTI-hez eljuttatott közleményében, mely a 2018. április 8-i választásra elköltött kampánypénzekről szól.

Az ÁSZ az országgyűlési választást követő egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölőszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását. Az ÁSZ a hatályos törvényi előírás alapján választáson indult és azon mandátumhoz jutott jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elért jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi.

A törvényi előírás szerint az egyéb jelöltek és jelölő szervezetek tekintetében az ÁSZ más jelölt vagy jelölő szervezet kérelmére végez ellenőrzést, vagyis ha érkezik ellenőrzés iránti kérelem. 

Ez azonban nem történt meg, így az ÁSZ nem ellenőrzi a kamupártokat.

Budapest, 2018. március 22.
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszél az április 8-ai országgyûlési választás szavazólapjainak nyomtatásáról tartott sajtótájékoztatón az ÁNY Biztonsági Nyomda kõbányai telephelyén 2018. március 22-én. A nyomdában kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, vagyis összesen 121 félét készítenek. Körülbelül 18 millió szavazólap készül a nyomdában.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A kamupártok a vonatkozó törvényi előírás alapján a kampánytámogatást teljes egészében kötelesek visszafizetni a Magyar Államkincstárnak. Ebből kifolyólag a vonatkozó törvényi előírás alapján ezen jelölőszervezetek esetében az Állami Számvevőszéknek nincs ellenőrzési feladata, valamint a visszafizetés érvényesítésében, behajtásában az ÁSZ nem illetékes.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.