Belföld

Nem kérte senki, ezért nem ellenőrzi az ÁSZ a kamupártokat

Az Állami Számvevőszékhez a törvényben meghatározott határidőig nem érkezett az ellenőrzés iránti kérelem

– ez áll az Állami Számvevőszék MTI-hez eljuttatott közleményében, mely a 2018. április 8-i választásra elköltött kampánypénzekről szól.

Az ÁSZ az országgyűlési választást követő egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölőszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását. Az ÁSZ a hatályos törvényi előírás alapján választáson indult és azon mandátumhoz jutott jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elért jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi.

A törvényi előírás szerint az egyéb jelöltek és jelölő szervezetek tekintetében az ÁSZ más jelölt vagy jelölő szervezet kérelmére végez ellenőrzést, vagyis ha érkezik ellenőrzés iránti kérelem. 

Ez azonban nem történt meg, így az ÁSZ nem ellenőrzi a kamupártokat.

A kamupártok a vonatkozó törvényi előírás alapján a kampánytámogatást teljes egészében kötelesek visszafizetni a Magyar Államkincstárnak. Ebből kifolyólag a vonatkozó törvényi előírás alapján ezen jelölőszervezetek esetében az Állami Számvevőszéknek nincs ellenőrzési feladata, valamint a visszafizetés érvényesítésében, behajtásában az ÁSZ nem illetékes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik