Belföld

15 ezer érsebészeti műtétre lenne szükség, de csak 9500-ra van orvos

A Népszava járta körbe a érsebészet és az érsebész szakorvosok helyzetét. Az utóbbi napokban erőteljes jelzések érkeztek, hogy a területen valami nayon nincsen rendben: előbb a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti központja majd veszprémi megyei kórház is kénytelen volt szűkíteni az érsebészeti ellátást, mert a feladathoz már nem tudnak orvost biztosítani. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár  reakciója szerint centrumokba szervezik ezt az ellátást, ahol biztosított lesz nem csak a kellő számú orvos, hanem a technológiai háttér is. Megjegyezte: ennek érdekében elindult a Szent Imre Kórház és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) érsebészetének a fejlesztése.

A cikk szerint az ellátás centrumokba szervezése maximum tüneti kezelésnek tekinthető, mivel nincsen elég orvos. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Érsebészeti és Angiológiai Tagozata egy felmérésben mindössze 119 olyan sebészt találtak, aki végez valamilyen szintű érsebészeti ellátást, ám közöttük mindössze 71 olyan orvos volt, aki teljes munkaidejét erre a feladatra használhatta. Mint írják:

miközben legalább 15 ezer érműtétre lenne szükség, jelenleg csak 9500-ra telik az érsebészek munkaidejéből.

Az általuk el nem végzett beavatkozást legtöbbször más sebészeknek ad munkát, ők azonban nem eret javítanak, hanem amputálni kényszerülnek. Magyarországon világviszonylatban is nagyon magas az amputációk száma, évente közel 7000 végtag teljes, vagy részleges eltávolítása történik meg keringészavar miatt. Ez két és félszerese az európai átlagnak.

Kiemelt kép: Komka Péter/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik