Nagyvilág

Orvosi maszkban tüntettek a magyar diákok Marosvásárhelyen

Nem ismerték el a magyar tanulók vizsgaeredményeit a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen, ezért spontán tüntetésbe kezdtek. 

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesülésével létrejött MOGYTTE-n pénteken kezdődtek a spontán diáktüntetések amiatt, hogy az intézmény nem ismerte el a magyar diákok vizsgaeredményeit, mert a magyar tanárok nem az egységes vizsgarend szerint vizsgáztattak – számolt be róla az MTI.

Az egyetemen a jelenlegi vizsgaidőszaktól vezették be az új szabályokat, amelyek értelmében azonos tételek és pontozás alapján kell az egyetem román, magyar és angol tagozatán is vizsgáztatni.

A magyar oktatók mintegy 90 százaléka december végén aláírásával nyomatékosította, hogy nem fogadják el az új felmérési módot, továbbra is önállóan megalkotott tételek alapján kérik számon a tananyagot.

A tanárok az egységes vizsgarendszert megalázónak tartották. Az új szabályozás egyik legproblémásabb része, hogy kötelezi a közös bibliográfia használatát, és kizárja az oktatásból a román nyelven nem elérhető magyar nyelvű szakkönyveket.

Nem értjük, hogyan lehet a vizsgák előtt két héttel új szabályokat felállítani. Nem volt egységes a bibliográfia, mégis közös tételt követelnek. Igazságtalannak tartjuk ezt az egészet, de nemcsak mi, hanem a román  és az angol tagozat is

– nyilatkozta a 24.hu-nak Erzsébet, egy érintett egyetemista.

Leonard Azamfirei, a MOGYTTE rektora az Agerpres román hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette:

a diáktüntetések hátterében az áll, hogy a magyar tagozat egyes tanárai félretájékoztatták a hallgatókat.

Példaként említette: a diákok arra panaszkodtak, hogy két héttel a vizsgaidőszak előtt vezették be az új vizsgarendet, pedig erről 2018 áprilisában döntött az egyetem szenátusa, és az egységes vizsgák 2018 októberében az egyetemi chartába is bekerültek.

Az egyetem vezetősége és a magyar tagozat képviselői közötti hétfő esti négyórás tárgyalás eredménytelenül végződött. A rektor a tárgyalások után elmondta, hogy javaslatot tettek a magyar oktatóknak, miszerint az egyetem elismeri az eddigi vizsgák eredményeit, ha a továbbiakban az egységes vizsgatételek alapján kérik számon a tananyagot. Ezt azonban a magyar tagozat képviselői elutasították.

Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője a megbeszélés után elárulta: meggyőződése, hogy a diákok nem fognak kárt szenvedni, de az elképzelhető, hogy az oktatók fegyelmit kapnak majd.

A tanácskozás ideje alatt a magyar diákok fehér köpenyben, illetve orvosi maszkban tüntettek, megtöltve az egyetem főépületének mind a három szintjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik