Közélet

Tíz magyar orvos harminc tanácsa, hogy egészséges maradjon

Nem csupán rajtunk múlik, hogy megbetegszünk-e, de az biztos, hogy sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Könnyű azonban eltévedni az útmutatók erdejében, amikor arra keressük a választ, mire érdemes a leginkább odafigyelni, hogy a lehető legjobb eséllyel megelőzzük a komoly bajokat.

Tartsunk méregtelenítő kúrát? Fogyasszunk vörösszőlőmag-őrleményt? Vegyünk egy jó futócipőt?

Vagy csak tartsuk be a tízparancsolatot, ahogy Kásler miniszter tanácsolja?

Hogy megpróbáljuk kiszűrni a lényeget, megkerestünk tíz, különböző szakterületeket képviselő orvost, és azt kérdeztük tőlük:

Mi a három legfontosabb tanács, amit általánosságban adna az embereknek, hogy a lehető legnagyobb eséllyel elkerülhessék a szakterületével kapcsolatos betegségeket?

Íme a válaszok, amelyek között jócskán akadnak visszatérő elemek:

Dr. Kóczán István belgyógyász, kardiológus

  1. Vigyázzanak magukra, már fiatalon is! Magyarországon minden harmadik gyerek túlsúlyos, rövid idő alatt háromszorosára ugrott a fiatalkori diabétesz előfordulása, úgyhogy figyeljünk oda, mit eszünk. És mozogjunk eleget. Felnőttként ez minimum hetente kétszer félóra úszás, futás, séta, otthoni torna, bármi.
  2. Ugyanakkor ne vigyünk semmit se túlzásba, nemcsak az étkezést és italozást, hanem a szervezetünk terhelését sem.
  3. Bizonyos életkoron túl elengedhetetlenek a rendszeres szűrővizsgálatok. Negyven felett évente egyszer háziorvostól kérhető laborvizsgálatok, EKG, vérnyomás, vércukor, a nőknek ezen túl nőgyógyászati szűrések. Ötven felett ez egészüljön ki hasi ultrahanggal és mellkasröntgennel, illetve feltétlenül ajánlott a hazánkban nagyon gyakori vastagbéldaganat szűrése is.

Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász

  1. Egyre több a rosszindulatú bőrdaganatos betegség. A megelőzés érdekében legyünk mértékletesek a napozásban, 11 és 15 óra között pedig egyáltalán ne napozzunk.
  2. Használjunk fényvédőt, naptejet.
  3. A téli időszakban ügyeljünk a bőrhidratálásra, használjunk testápolót, különösen, ha hajlamosak vagyunk bőrszárazságra, ekcémára.

Dr. Alexanjan Nelli nőgyógyász

  1. Törekedjünk az egészséges életmódra, ne cigizzünk, ne drogozzunk, ne alkoholizáljunk, sportoljunk.
  2. Tudatosítsuk, hogy az előző pont sok esetben nem elég! Sorsdöntő jelentőségű az öröklődési hajlam, van úgy, hogy akár a fejünk tetejére is állhatunk, a génjeinkben hordozott betegség ki fog alakulni. Egy csomó rákos betegség viszont gyógyítható, mégis évente ötszáz fiatal nő hal meg daganatban. Nagyon fontos, hogy a nők évente egyszer részt vegyenek nőgyógyászati rákszűrésen, 45 év felett mammográfián, a férfiak pedig prosztata- és vastagbélszűrés, különösen, ha előfordult a családjukban ilyen betegség.
  3. A stressz öl, a magyarok pedig különösen sokat stresszelnek. Főleg a hosszan tartó stresszhelyzetek veszélyesek, tartósan rossz munkahelyi légkör vagy rossz házasság előbb-utóbb betegséget okoz, akár infarktus vagy rákot. Ráadásul Magyarországon nincs igazi kultúrája a stressz levezetésének. Míg a nyugati országokban sokan járnak a pszichológushoz, keleten pedig elterjedt a meditáció, nálunk többnyire nem foglalkoznak ezzel az emberek, pedig bármelyik módszer jó lehet, ha segít megszabadulni a stressztől.

Dr. Szántó István onkológus

  1. Ne dohányozzanak.
  2. Tartsanak mediterrán étrendet.
  3. Mozogjanak rendszeresen, legalább ötször félórát hetente.

Dr. Rigó Péter pszichiáter, pszichológus

  1. Első helyen említeném az önismeret fejlesztését, ami mindig csak egy másik ember vagy egy közösség segítségével történhet meg. Hiszen csak valaki másban láthatom meg önmagam, illetve önmagamban a másikat, vagy ahogy József Attila mondja: „Csak másban moshatod meg arcodat.”
  2. Teljes életet kell élni, maximálisan felhasználva az adott kultúrát: értem ez alatt a mozgás, sport, művészetek élvezetét, valamint az utazást – olyan tevékenységeket, amikből jól tudunk lelkileg táplálkozni, amik által képesek vagyunk élvezni az életet.
  3. Nagyon fontos, hogy kialakítsunk egy jó, tartós párkapcsolatot. Ehhez meg kell tudni szabadulni a másik birtoklásától, és meg kell tudni szeretni azt is, ami már a miénk.

Dr. Popdán László reumatológus

  1. Naponta igyanak két és fél liter vizet.
  2. Naponta legalább fél, de inkább egy órát sétáljanak.
  3. Táplálkozzanak helyesen, a napi táplálék hatvan százalékát reggel, harminc százalékát délben, tíz százalékát este fogyasszák el.
Fotó: Rosta Tibor /MTI

Dr. Békássy Szabolcs háziorvos

  1. Vegyenek részt szűrővizsgálatokon, adassák be maguknak a szükséges, orvosuk által javasolt védőoltásokat. A háziorvosi vizsgálatokon túl vegyék igénybe az úgynevezett praxisközösségek által nyújtott lehetőségeket is; ezek népegészségügyi szakemberek bevonásával ingyenes többletszolgáltatásokat biztosítanak, elsősorban a betegségek megelőzésére fókuszálva. (A praxisközösségekről itt olvashat bővebben.)
  2. Kövessék a terápiás utasításokat, tartsák be az orvosuk által előírt gyógyszeres kezeléseket, ne essenek abba a hibába, hogy az innen-onnan hallott információk eltérítsék ettől. Az egészségükkel kapcsolatos információkat elsősorban a háziorvosaiktól szerezzék be.
  3. Ügyeljenek helyes életmódra: figyeljenek a testsúlyukra, hagyják el a dohányzást és az alkoholt, kerüljék a túlzott mértékű konyhasófogyasztást, fokozzák a testmozgást.

Dr. Horváth Tamás fül-orr-gégész

A fül- orr- gégészetben (is) nagyon sokféle, az életminőséget rontó, akár életveszélyes betegség fordul elő, ami nagyon sok embert érinthet. Így nehéz a választás, ha csak három fül- orr- gégészeti betegség elkerülésével kapcsolatos tanáccsal lehet előrukkolni.

  1. Az egyik ilyen lehet a halláscsökkenés, ami nem csak az elöregedő társadalom rovására írható probléma. Az mp3 lejátszón, okostelefonon való hangos zenehallgatás és a szórakozóhelyi hangerő miatt ma már a tizen- és huszonévesek között is jóval nagyobb arányban fordul elő halláscsökkenés és fülzúgás, mint korábban. Ez ellen a hangerő mérséklésével, a zajterhelés csökkentésével lehet tenni.
  2. Ennél fajsúlyosabb betegség a fej-nyaki rosszindulatú daganatok, mint például a gége-, a garat- és a szájüregi rák. Utóbbi kettő esetében a klasszikus kiváltó tényező, a dohányzás és az alkohol mellé felsorakozott a HPV vírus is, ami miatt manapság a csókolózást sem tekinthetjük teljesen veszélytelen dolognak. Ezek a problémák jó eséllyel elkerülhetők a dohányzás és a rendszeres alkoholizálás mellőzésével, a HPV ellen pedig védőoltás formájában tudjuk remélhetőleg sikerrel felvenni a harcot.
  3. A szénanátha is sokakat érint. Ellene például a parlagfű fokozott irtásával tudunk küzdeni, illetve ismert szezonális pollenallergia esetén már a szezon előtt 1-2 héttel elkezdett megelőző kezelés tudja mérsékelni a panaszokat. Egyes betegeken hosszú távon az immunterápia tud segíteni.

Dr. Tamás György urológus, andrológus

  1. Éljenek kiegyensúlyozott életet, kerüljék a szélsőségeseket, ne alkoholizáljanak, figyeljenek a táplálkozásra és a folyadékfogyasztásra, ne száradjanak ki.
  2. Találják meg életük párját és éljenek rendszeres szexuális életet.
  3. Vegyék tudomásul, hogy telik az idő, és ennek megfelelően éljenek. A már túlzott megterhelést jelentő sportolást is időben kell abbahagyni, megelőzendő a mozgásszervi megbetegedéseket. Élvezzék az életet, de békéljenek meg az idősödéssel, és találják meg az örömöt a szép emlékeikben is.

Szauder Ipoly kardiológus, belgyógyász, hypertonológus

  1. Tartózkodjunk mindenféle káros anyagtól, ne dohányozzunk, ne drogozzunk, ne igyunk sok alkoholt.
  2.  Rendszeres fizikai aktivitás, sportoljunk, végezzünk kardiotréninget.
  3. Fontos: az egészséges életmód sem véd meg mindentől. Ha panaszunk van, menjünk orvoshoz, ne az internetről tájékozódjunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik