Belföld

Ahol úgy készül a csokoládé, hogy közben egy kicsit jobb hely lesz a világ

Narancsos fehér csokoládé, csípős paprikás étcsokoládé, gyömbéres tejcsokoládé: ha valaki erre vágyik, eszébe sem jut, hogy nem kell feltétlenül valamelyik belga csokoládékészítő választékát végig pásztáznia, hanem

úgy is beszerezheti az édességek valamelyikét, hogy közben egy nemes küldetés segítőjévé válik.

A KockaCsoki portfóliójának csak egy vékony szeletét adják ugyanis az említett csokoládék, a budapesti műhelyben még számtalan különlegesség készül. A csokoládémanufaktúra négy és fél éve nyitott meg, azzal a céllal, hogy segítse az autista fiatalok foglalkoztatását, társadalomba való beilleszkedésüket.

Az indulást majd’ három éven át tartó előkészület előzte meg, a koncepció pedig közel sem a véletlen műve: Dénes Ákos, a KockaCsoki vezetője korábbi munkahelyén, egy multinacionális cégnél éppen új hobbit keresett, ennek köszönhetően merült el a cukrászat rejtelmeiben.

A KockaCsoki elindítását megelőzte az is, hogy amikor a most 13 éves kisfiáról megkapta a diagnózist, hogy autista, sok kérdés merült fel benne gyerek jövőjével kapcsolatban, így az is, hogy milyen munkalehetőségei lesznek a fiának. Így fogalmazódott meg a cég alapkoncepciója, ami két csokikészítővel indult útjára.

Tomi azóta is ott sürög-forog a KockaCsoki műhelyében. A cég indulása után egy gyakornoki program is elrajtolt, Barbara a program befejezése után vált a csokoládékészítő csapat tagjává. A két autista fiatal munkáját a KockaCsoki gyártáskoordinátora felügyeli.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Az autista fiataloknak szóló gyakornoki program két hónapig tart, ezalatt két-három jelentkezőt fogadnak, akik heti kétszer látogatnak el a cég központjába, a KockaPontba, ahol napi négy órát töltenek. Kollár Réka gyógypedagógus, a program koordinátora elmondta, tapasztalataik alapján rendkívül hasznos az ott eltöltött idő, hiszen a fiatalok hasznosnak érezhetik magukat a csokoládé készítése és más feladatok végzése közben.

A program megkönnyíti a jelentkezők későbbi munkában való elhelyezkedését is, van olyan gyakornokuk, aki azóta máshol már munkába is állt, és olyan is, aki miután a program hatására rájött, hogy milyen egy munkahely a valóságban, illetve milyenek az ottani szabályok, inkább elment még tanulni, vagy visszament befejezni az egyetemet.

Mindenkinél látszott, hogy az életük, amit korábban nem láttak át annyira, sokkal áttekinthetőbbé vált

– mondta Dénes Ákos.

Barbara elmondta, Tomival úgy dolgoznak együtt, hogy amíg az egyikük például a csokoládét temperálja, a másik a különböző formákba öntést végzi. Már kitapasztalták, kinek mik az erősségei, a lány a csomagolásban és a bonbonkészítésben jó, míg Tamás az öntésben jeleskedik – itt a fiú erejére is szükség van, ugyanis sokszor fél kézzel kell hatkilós edényeket emelgetni.

A munka azonban nemcsak csokoládékészítésről szól, a KockaCsoki rengeteg gyerekfoglalkozásnak és szülinapi zsúrnak is otthont ad, amelyeken Barbara szintén sokat segít. A legutóbbi ilyen rendezvényen például Dénes Ákossal ketten koordináltak tizenegy tíz év körüli kislányt és egy kisfiút, és a KockaCsoki vezetője szerint Barbi rendkívül ügyes az ilyen események lebonyolításában, a gyerekek irányításában, terelgetésében és kordában tartásában. Pedig a hasonló rendezvények időzítése meglehetősen precíz, így például figyelniük kell arra, hogy a forrócsoki-ivás közben a gyerekek igyanak kellő mennyiségű folyadékot, de Barbara ezekben a feladatokban is kivételesen helytáll.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ugyanúgy, ahogy minden gyereknél, az autista fiataloknál is személyiségfüggő, hogy állnak a csokoládékészítéshez, hiszen valaki például nem szereti, ha maszatos lesz a keze, vannak viszont, akiknél épp fordítva működik mindez. Így minden ilyen rendezvénynél törekszenek arra, hogy minden fiatal megtalálja azt, ami hozzá leginkább passzol.

Ám a KockaCsoki nem csak az édességek készítéséről szól: több különböző programmal is rendelkeznek autista fiatalok számára.

Ilyen az Autiklub is, ami közel sem csak a legfiatalabbaknak szól, hiszen van 15 és 40 éves visszatérő vendégük is. Az Autiklub kéthetente szokott összegyűlni, filmet néznek, társasjátékoznak, beszélgetnek, jelenleg pedig épp egy újság készítésén dolgoznak. Ahogy Kollár Réka elmondta, a készülő lapszámhoz az autista fiatalok írják a cikkeket, ők szerkesztik a lapot, és készítik a borítót is.

A cél, hogy jól érezzék magukat egy elfogadó közösségben, mint mondják, nagyon jó csapatszellem alakult ki, így az újságkészítés is flottul működik. Kiosztják a feladatokat, majd egymást kell ellenőrizniük, így kénytelenek egymással kommunikálni, levelezni, kapcsolatot létesíteni, ami az autista fiataloknak általában nem egyszerű feladat.

Ha minden a terv szerint halad, az első szám az autizmus világnapján, április 2-án jelenik majd meg, addig pedig azt tartják szem előtt, hogy

a készítők érdeklődését fókuszba helyezve az ő kedvenc témáik, így az ezzel kapcsolatos érzéseik kerüljenek a papírra, hiszen az autizmussal élők számára ez jelenti az igazi kihívást.

A KockaCsoki pályaorientációs képzést is szervez az autista fiataloknak, aminek célja, hogy segítsék a pályaválasztásukat, munkába állásukat. A programok során a fiatalok különböző feladatokban próbálhatják ki magukat, így a saját bőrükön tapasztalhatják meg, milyen kompetenciákra, készségekre van szükség egy-egy munkában.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A képzés egy egész tanéven át tart, a végcél pedig, hogy a fiatalok rájöjjenek, milyen típusú munka közben érzik igazán jól magukat. A foglalkozás eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy fiatal azután lett gyakornok a KockaCsokinál, hogy a pályaorientációs képzés során rájött, szívesen kipróbálná magát a cukrászat ezen ágában.

Szerveznek önálló életviteli tanfolyamot is autista fiataloknak, megismertetik a jelentkezőket az önálló élettel, az egészséges táplálkozással, illetve a konyhahasználattal is.

A lényeg, hogy a fiatalok magabiztosan mozogjanak a konyhában, el tudjanak készíteni különböző ételeket, mindezt pedig egy olyan receptgyűjteménynek köszönhetően tehetik meg, ami speciálisan autisták számára lett „akadálymentesítve”.

A receptek között az egyszerű ételektől a bonyolult fogásokig sok minden megtalálható, különlegességét pedig jól mutatja, hogy a sült krumpli készítését 22 lépésre bontották le, illetve minden lépést fényképpel illusztráltak.

Nem tudnak arról, hogy bárki hasonló pályaorientációs programot működtetne autista fiatalok számára Magyarországon, mint a KockaCsoki, mondja Dénes Ákos, ugyan léteznek olyan szervezetek, ahol szabadidős programokat szerveznek nekik, de a csokoládémanufaktúra által tartott komplex, munkába állást előkészítő program egyedi idehaza.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A közeljövőben nagy változás előtt állnak, ugyanis a cég nemrég költözött új székhelyére, ahol egy autistáknak létrehozott közösségi teret működtetnek majd. Azt szeretnék, hogy ezzel minél több embernek meg tudják mutatni, milyen autistákkal együtt dolgozni, illetve akár az utcáról betévedve is bárkinek legyen lehetősége velük közösen szabadidős programokat végezni.

A közösségi térben egy kávézó is működik majd, ahol olyan körülményeket teremtenek majd, hogy egy autista is komfortosan érezze magát, azaz nem lesznek zavaró fények vagy hangok. A KockaCsoki termékeihez egyelőre egy webáruházon keresztül lehet hozzájutni, de amint megnyílik a közösségi tér, ott is megvásárolhatók lesznek az autista fiatalok által készített édességek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik