Belföld

Pénz nincs, kitartást kért a rendőröktől az országos főkapitány

Engedjék meg, hogy kinyilatkozzam, igenis tudunk arról, hogy az állományunkat foglalkoztatja a jövedelem. Nem az újságból jövünk erre rá.

Ezt Balogh János országos rendőrfőkapitány mondta egy szerdai ünnepségen Kiskunhalason, ahol az új határvadász-laktanyát adták át.

Balogh vezérőrnagy magasabb béreket egyelőre nem ígért, csak kitartást kért a rendőröktől. Azt üzente az utóbbi időben egyre hangosabban elégedetlenkedő állománynak, hogy a rossz fizetés „nem magyar specialitás, egész Európában hasonló kihívásokkal küzdenek a rendvédelmi szervek”.

A főkapitány azért hozzátette: biztos benne, hogy belátható időn belül biztosítva lesz a rendőrök magasabb megbecsültsége.

A kormány 2017-ben és 2018-ban közel 100 milliárd forintot biztosított a rendőrségnek a migráció ürügyén létszámbővítésre és eszközbeszerzésre, amiből jelentős összeget költöttek például a gépkocsipark átalakítására.

A rendőrök viszont januárban – a fegyveres rendvédelmi szervek állományától merőben szokatlan módon – a Zsaruellátó Facebook-oldalon kezdték közzétenni saját fizetési kivonatuk másolatát. A valós béreket bemutató mozgalom azután indult, hogy Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára január elején bejelentette: 2015 óta átlagosan 50 százalékkal emelkedett a hivatásos rendőrök bére.

A rendőrök szerint az állomány igen jelentős része semmit sem érzékelt az emelésből, és most is csupán havi 120-160 ezer forintból kell megélnie:

Lassan kiderül, hogy a rendőrök jelentős része éhbérért dolgozik
Akkorák az eltérések a fizetésekben, hogy legalább az állomány harmada a minimálbér körül keres, miközben a belügy 50 százalékos emelésről beszél.

És nem jobb a helyzet a tűzoltóknál sem:

160 ezer forintot se keres egy 7 éves gyakorlattal rendelkező tűzoltó
Azonnali béremelést sürget a szakszervezet.

Kiemelt kép:Ujvári Sándor / MTI 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik